latinica  ћирилица
22/07/2014 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Štajnmajer za dalji politički pritisak na Rusiju

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ne vjeruje da bi "plavi šlemovi" UN u ovom momentu mogli da doprinesu smirivanju situacije u Ukrajini i zalaže se za dalje povećanje pritiska na Rusiju.
Frank-Valter Štajnmajer - Foto: SRNA
Frank-Valter ŠtajnmajerFoto: SRNA

Naglašavajući da je za jednu UN misiju neophodan mandat Savjeta bezbjednosti, za koji bi Rusija, takođe, morala da glasa, Štajnmajer je u intervjuu tabliodu "Bild" upozorio da bi se tako u dugom pregovaračkom procesu u savjetu o formiranju takve misije još jednom gubilo vrijeme.
Štajnmajer se zato založio za povećanje političkog pritska na Rusiju.
"....ali ako jedno vojno rješenje konflikta u istočnoj Ukrajini ne stoji na raspolaganju, onda se radi o sredstvima politike.....i ona nisu nužno slabija. I političkim sredstvima se može izvesti pritisak i na određenom mjestu izazvati bol", rekao je Štajnmajer.
Ukazujući da već djeluje ono što se čini, Štajnmajer je ocijenio da "Rusija već sada plaća visoku cijenu svoje politike" i da je, bez obzira na to "neophodno dalje povećanje pristisaka".
Na pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi ili ne može da zaustavi ustanike u istočnoj Ukrajini, Štajnmajer je rekao da šef ruske države već sedmicama ponavlja da je Moskva zainteresovana za mirno rješenje.
"Možda se u Donjecu i Lugansku ne čuje svaka reč iz Moskve. Uticaj je, međutim, sigurno tu, prije svega pri kontroli granice ka Ukrajini, infiltracija boraca i naoružanja mora biti stopirana", rekao je Štajnmajer i na pitanje da li Putin ne želi cijelu istočnu Ukrajinu da anektira, odgovorio da to ne izgleda tako.
"...ali ako se radi o tome da se Ukrajina destabilizuje, onda se u tome 'uspjelo'. Poslije pogibije 300 nedužnih ljudi (u malezijskom avionu) došlo je vrijeme da se Rusija nedvosmisleno distancira od djelovanja separaista i davanja svake podrške", rekao je Štajnmajer.