latinica  ћирилица
22/07/2014 |  15:19 | Autor: Agencije

Peri: Satelit pokazuje da su Ukrajinci srušili avion

Snimci koje je napravio američki satelit pokazuju da je ukrajinska vojska oborila malezijski avion - tvrdi poznati američki publicista i analitičar Robert Peri.

On nije otkrio svoj izvor iz američke obavještajne službe, međutim, tvrdi da je riječ o "pouzdanom izvoru", od koga je i ranije dobijao istinite informacije u sličnim slučajevima - prenose portali.

Boing "777" kompanije "Malezija erlajnz", koji je letio na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur srušio se 17. jula na istoku Ukrajine.

U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade, od kojih niko nije preživio.

Ukrajinske vlasti optužile su proruske borce na istoku Ukrajine da su srušile avion raketom koju su, navodno, dobili iz Rusije.

SAD i jedan broj zapadnih zemlja podržao je tu teoriju i prozvao Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina kao odgovorone za tragediju.

Ruska vojska je objavila satelitski snimak koji pokazuje let malezijskog aviona prije pada, uz napomenu da je avion letio 14 kilometara izvan koridora.

Takođe, na snimku je pokazan i vojni avion, za koji Rusi tvrde da pripada Ukrajini, kako leti na istoj visini sa "boingom", na udaljenosti od tri do pet kilometara neposerno prije pada "boinga".

Pokazani su i položaji ukrajinskih raketa "Buk" taj dan u oblasti obaranja aviona.

Ruska vojska je pozvala SAD da i one pokažu svoje satelistke snimke, uz napomenu da je američki satelit u vrijeme pada aviona osmatrao taj dio Ukrajine.

Kijev i dalje tvrdi da njihovi avioni taj dan nisu letili te da nisu imali "bukove" raspoređene na području pada "boinga".