latinica  ћирилица
22/07/2014 |  15:53 | Autor: SRNA

U nedjelju zborovanje u Milića Gaju

U Milića Gaju u Kozarskoj Dubici u nedjelju, 27. jula, biće obilježeno 73 godine od podizanja ustanka naroda u BiH protiv fašizma.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Na sastanku Organizacionog odbora, koji je danas održan u opštini Kozarska Dubica, utvrđeno je da će obilježavanje sjećanja na taj istorijski događaj početi u 16.30 časova polaganjem vijenaca na vojničkom groblju u Knežici, a da će se potom, u 17.00 časova, prisutnima na tradicionalnom narodnom zboru u Milića Gaju obratiti zvaničnici Republike Srpske.

Ustanak naroda i narodnosti BiH protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vodstvom Mladena Stojanovića, a u Milića Gaju u Kozarskoj Dubici tradicionalnim narodnim zborovanjem i okupljanjem učesnika i poštovalaca NOR-a i njihovih potomaka obilježava se taj događaj.

Sastanku organizacionog odbora za obilježavanje 73 godine od podizanja ustanka naroda u BiH protiv fašizma prisustvovali su predsjednik pododbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i predsjednik republičkog SUBNOR-a Blagoja Gajić.

Organizacioni odbor najavio je da će, osim opštinskih zvaničnika, predstavnika opštinskog i republičkog SUBNOR-a, događaju u Milića Gaju prisustvovati i zvaničnici Republike Srpske.

Nakon obraćanja zvaničnika, planiran je i kulturno-umjetnički program.

Organizatori obilježavanja 73 godine od podizanja ustanka naroda u BiH protiv fašizma su SUBNOR Republike Srpske, Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opština Kozarska Dubica.