latinica  ћирилица
23/07/2014 |  09:09 | Autor: RTS

Američki zvaničnici: Bez dokaza o umješanosti Rusije

Visoki zvaničnci američke obavještajne službe rekao je da nema dokaza da je Moskva direktno umiješana u obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine, već da su tu letjelicu, najvjerovatnije, greškom oborili proruski aktivisti.
Pad malezijskog aviona - Foto: AP
Pad malezijskog avionaFoto: AP

Neimenovanici zvaničnici su upoznali novinare sa nalazima svoje istrage, prema kojima je avion Malezija erlajnsa oboren raketom "sa -11" zemlja-vazduh koju su ispalili "proruski separatisti", piše Asošiejted pres.

Prema navodima obavještajaca, koji su insistirali na anonimnosti, nema dokaza da su ruski stručnjaci bili prisutni kada je raketa ispaljena, ili da su proruski raketaši obučavani u Rusiji.

Obavještajci su, navodeći da je tokom borbi na istoku Ukrajine oboreno više od deset letjelica, zaključili da je avion najvjerovatnije oboren greškom.

Navedeno je, takođe, da obavještajne službe u pokušaju da identifikuju krivca za napad za sada "ne znaju ime, ni čin, ali ni nacionalnost", ali i da ne očekuju "filmski rasplet" poslije kojeg bi se složili svi dijelovi slagalice.

Prema njihovim riječima, istraga je djelimično bila zasnovana na pričama koje su se pojavljivale na društvenim mrežama, posebno kada je u pitanju snimak na kojem se, navodno, vidi kako lanser raketa "sa-11" prelazi na rusku teritoriju.

Odgovarajući na pitanja, obavještajci su rekli da ne znaju ni porijeklo ni vrijeme nastanka ovog snimka.

Međutim, američki obavještajci ocjenjuju da je Rusija podrškom proruskim snagama u Ukrajini, "stvorila uslove" za obaranje.