latinica  ћирилица
23/07/2014 |  11:37 | Autor: RTS

Identifikacija žrtava, u Holandiji Dan žalosti

U Holandiji je Dan žalosti zbog stradalih u avionu koji je prije nekoliko dana oboren iznad Ukrajine. Prva tijela stradalih danas su avionom prevezena u domovinu. Od 298 žrtava nesreće, 193 su bili državljani Holandije.

Istražioci Interpola počeli su identifikaciju žrtava, pošto je voz sa tijelima većine nastradalih stigao u Harkov, grad pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

"U ovom trenutku, imamo ostatke 200 tijela, što ne znači da ih nećemo pronaći još. Neka tijela šaljemo za Holandiju, jer nema drugog načina da im utvrdimo identitet. Iz poštovanja, tijela smo stavili u sanduke", rekao je Јan Teunder, član holandskog istražiteljskog tima.

Proruski aktivisti predali su "crne kutije" iz aviona malezijskim stručnjacima i proglasili primirje na području nesreće da bi omogućili pristup međunarodnim istražiocima.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj "crnih kutija" koje su stigle u Veliku Britaniju.

Predsjednik holandske vlade Mark Rute i predsjednik SAD Barak Obama razgovarali su telefonom i saglasili se da bi Moskva trebalo da plati cijenu podrške proruskim aktivistima sa istoka Ukrajine, navodi Bijela kuća u saopštenju.

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, neimenovani zvaničnici američkih obavještajnih službi rekli su da Vašington vjeruje da su malezijski avion oborili proruski aktivisti sa istoka Ukrajine - i to greškom, ne znajući da je riječ o putničkom avionu.

Kako se navodi, takav zaključak izveden je na osnovu dokaza sa društvenih mreža i iz presretnutih razgovora proruskih aktivista, čiju su vjerodostojnost potvrdile američke službe.

Bivši australijski ministar odbrane danas je došao u Harkov, kao specijalni izaslanik premijera, da preuzme tijela Australijanaca, žrtava pada aviona prošlog četvrtka.