latinica  ћирилица
23/07/2014 |  15:48 | Autor: RTRS

Semberija: Zadovoljni kvalitetom duvana, ne i premijom

Proizvođači duvana u Semberiji počeli su sa berbom ovogodišnjeg roda, 15 dana kasnije nego što je to uobičajeno. Poplave i grad ugrozile su rod, ali se biljke oporavljaju zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, pa se očekuje veći prinos od prošlogodišnjeg.
Duvan - Foto: ilustracija
DuvanFoto: ilustracija

Proizvođači se uzdaju u povoljno vrijeme do kraja berbe, ali i u povećanje premije koja je u regionu duplo veća. 

Na ubranim listovima duvana vidna oštećenja od grada. Dragan Ristanović je na 11 hektara imao štetu od 30%. Osigurao je proizvodnju i već je dobio nadoknadu. Biljke se oporavljaju i ako do kraja berbe ne bude višednevnih temperatura preko 36 stepeni očekuje prinos od 1 700- 1 800 kg po hektaru, što je znatno bolje u odnosu na prethodne dvije godine .

"Cijene ostaju i dalje iste, premije isto stoje na minimumu. Uzzdamo se da prinos nas može izvući, ali kakve su godine teško je i to očekivati", rekao je Ristanović.

Sunce i kiša trenutno pogoduju duvanu, ali i biljnim bolestima  Zaštita povećava troškove.

"Očekuju se solidni prinosi bolji nego u prethodne dvije godine, ali opet treba imati rezervu kako će biti do kraja berbe duvana", rekao je Slavko Mihajlović, tehnolog za proizvodnju duvana.

AD ''Duvan'', koje kreditira proizvodnju na 220 hektara, planira da otkupi od 350 do 400 tona sušenog lista. Kažu, sve zavisi od crnog tržišta, gdje, prema procjenama, završi dvije trećine roda. Cijena je kao i prošle godine - prva klasa četiri marke, druga tri i po, treća - tri marke, ali ovoga puta isplatiće i premiju od 30 pfeninga po kilogramu predatog duvana za sve one čiji prinos ne bude ispod 1 800 kilograma po hektaru što će, tvrde, imati većina proizvođača.

Otkup duvana počeće 11. avgusta. Plasman nije problem. Računaju na Fabriku duvana u Banjaluci koja je glavni kupac, a imaju i tradicionalne kupce u Grčkoj i zainteresovane iz Italije i Bugarske.