latinica  ћирилица
23/07/2014 |  17:17 | Autor: RTRS

Bez imenovanja direktora RAK-a, ali opet tema Zubac

Danas nije bilo rasprave na Savjetu ministara BiH o imenovanju direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Podsjećamo, Savjet RAK-a je još 21-og maja između 8 kandidata dao jednoglasnu podršku Srđanu Rajčeviću za direktora Agencije. Međutim, sve je prolongirano za sljedeću sjednicu, za sedam dana. 

Imenovanje direktora Regulatorne agencije za komunikacije najavljeno je za danas, a u ovoj fotelji gotovo 12 godina sjedi Kemal Huseinović iako mu je mandat istekao još prije 7 godina. 

Samo prije 6 dana, predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda najavio je da bi danas, konačno, trebalo da budu riješena pitanja imenovanja, od kojih neka u ovoj instituciji stoje skoro dvije godine.

Ipak, danas se pokušalo na sjednici Savjeta ministara nametnuti tema o uskraćivanju prava pristupa tajnim podacima direktoru SIPA Goranu Zupcu.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mladen Ćavar, koji je na zahtjev Tužilaštva BiH zatražio da se Zupcu uskrati pristup tajnim podacima, pokušao je danas da u dnevni red uvrsti svoju, juče kasno dostavljenu informaciju o tom slučaju, čemu su se usprotivili ministri iz Srpske.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija Nikola Špirić se pita – kako je moguće da se tadašnje kolege ministri i lideri, SBB-a Fahrudin Radončić i SDP-a Zlatko Lagumdžija, prepiru ko je finansirao proteste, a račun se danas ispostavlja Goranu Zupcu?

"Mislim da je to smiješno! Traženo je to uz podršku i SDP-a, a koliko se sjećam, u vrijeme tih velikih demonstracija Zlatko i Fahrudin Radončić optuživali su se međusobno ko je inspirator i ko finansira te proteste... Otkud najednom da oni, koji su finansirali ili optuživali jedni druge za finansiranje, da krivičnu prijavu prebace Zupcu, mnoge stvari su tu nejasne... Mislim da se ulazi u političke vode koje nisu saveznik BiH u borbi protiv kriminala, korupcije, terorizma i svega ostalog. Što se mene lično tiče, ja mislim da takve stvari imaju malu šansu za prolaz, mi hoćemo objektivno stvari da se postave, a ne na politikantski i politički način", ocijenio je Špirić.