latinica  ћирилица
23/07/2014 |  19:02 | Autor: RTRS

Poplavljeni oslobođeni plaćanja geodetskih naknada

Vlada Republike Srpske prihvatila je na 72. sjednici, u Banjaluci, Informaciju o inicijativi za oslobađanje od plaćanja naknada obveznika pogođenih poplavama u maju 2014. godine za korištenje podataka i vršenja usluga koje pruža Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.
Sjednica Vlade RS - Foto: RTRS
Sjednica Vlade RSFoto: RTRS

Zadužuje se Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove da svim područnim jedinicma i kancelarijama da instrukciju o ujednačenom postupanju u vezi oslobađanja građana i poslovnih subjekata koji su direktno pogođeni ovim poplavama došli u tešku materijalno-finansijsku situaciju od plaćanja naknada za korištenje podataka i vršenja usluga koje pruža Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Pravo na oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje podataka i vršenja usluga koje pruža Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove imaju građani i poslovni subjekti koji su direktno pogođeni ovim poplavama došli u tešku materijalno-finansijsku situaciju, kojim je njihova egzistencija direktno ugrožena, a isti su eidentirani u Јedinstvenom registru šteta kao lice koje je pretrpjelo materijalnu štetu veću od 5.000,00 KM, i to pravo mogu da ostvare do dana saniranja materijalne štete izazvane poplavama u Republici Srpskoj u maju 2014. godine, a najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi otklanjanja prepreka koje su se pojavile u praksi u vezi sa zaštitom imovinskih prava Republike Srpske nad imovinom koja nije bila predmet privatizacije (imovina preduzeća iskazana u pasivnom podbilansu), a kojom su preduzeća raspolagala na bilo koji način.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o veterinarsko – medicinskim proizvodima.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi jasnijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih njegovih odredaba, da bi se olakšala njegova primjena u praksi, teonemogućila nekontrolisana upotreba VM proizvoda.

Ovim zakonom kao novina uvodi se komisija za pregled objekata, koju rješenjem formiraministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s ciljem da pregledom utvrdi da lipodnosilac zahtjeva ispunjava uslove propisane ovim zakonom za obavljanje prometa VMproizvoda na veliko, odnosno malo.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrani.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi preciznijeg uređenja ove materije, u cilju otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj primjeni, a sve radi postizanja adekvatnog niva zaštite zdravlja i zaštite interesa potrošača.

Navedeni zahtjevi ostvaruju se putem pooštravanja odgovornosti subjekata koji obavljaju djelatnosti u vezi sa proizvodnjom, preradom i skladištenjem hrane, kao i njenog transporta i stavljanja u promet. Na ovaj način bi se omogućilo da hrana proizvedena u Republici Srpskoj postane konkurentna i za tržište Evropske unije.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o Projektu "Јačanja kapaciteta u sektoru voda", čija je svrha jačanje administrativnih kapaciteta u sektoru voda u skladu sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim obavezama u cilju poboljšanja infrastrukture životne sredine.

Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradnji sa Јavnom ustanovom “Vode Srpske“, uzme učešće u realizaciji definisanih projektnih aktivnosti.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina zaključno sa 20. julom 2014.

Vlada Republike Srpske podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su usmjerene na dinamiziranje tekućeg i dugoročnog razvoja agrarnog sektora Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (organizacioni kod 1956) na Plan utroška sredstava – tekući grantovi za nacionalne parkove “Sutjeska“ i “Kozara“, za period 01.01 – 31.07.2014. godine, u iznosu od 338.074,00 KM

Novčana sredstva dodjeljuju se nacionalnim parkovima za redovan rad i raspoređuju se na sljedeći način:Nacionalni park “Sutjeska“, u iznosu od202.844,40 KM i Nacionalni park “Kozara“, u iznosu od135.229,60 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o osnivanju Upravljačkog odbora Hitnog projekta oporavka od poplava.

Upravljački odbor će potvrđivati raspodjelu sredstava na sektore i lokalne zajednice, davati saglasnosti na aktivnosti koje će se finansirati iz Projekta, na prijedlog resornih ministarstava i lokalnih zajednica i nadgledati sveukupnu implementaciju Projekta.