latinica  ћирилица
24/07/2014 |  08:50 | Autor: TANЈUG

EU se priprema da proširi listu sankcija Rusiji

Ministri inostranih poslova Evropske unije danas će u Briselu proširiti listu ruskih državljana i entiteta kojima će biti zavedene sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, i razgovarati o setu restriktivnih mjera, javio je Itar-Tass
Ketrin Ešton - Foto: SRNA
Ketrin EštonFoto: SRNA

Evropska unija se saglasila da ubrza nametanje širih sankcija i razmotri primjenu rigoroznijih mjera nakon što je iznad istoka Ukrajine oboren malezijski avion, javio je AFP.
 Ministsri spoljnih poslova su o tome postigli dogovor u utorak, a saopštili da nisu donijeli odluku o jačanju sankcija Rusiji.
 Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je EU odlučila da ubrza pripreme ciljanih mjera dogovorenih na prošlonjedeljnom samitu.
 Kaznene mjere će, prema njenim riječima, biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".
 Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.
 Eštonova je najavila da će EU danas predstaviti prijedloge za buduće djelovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namjene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.