latinica  ћирилица
24/07/2014 |  15:40 | Autor: Agencije

Šesnaestomjesečno dijete "pobjeglo" iz vrtića

Djevojčica koja je juče neprimijećeno izašla iz državnog vrtića "Petar Pan" u niškom naselju Duvanište ima samo 16 mjeseci. Roditelji ne krive vaspitačice, već sistem zaštite djece i organizaciju posla
Vrtić "Petar Pan" - Foto: ilustracija
Vrtić "Petar Pan"Foto: ilustracija

Da im je dijete poslije igre u dvorištu izašlo van, roditeljima je nekoliko sati poslije tog događaja javila vaspitačica, a danas ih je, kaže, kontaktirao i direktor Predškolske ustanove "Pčelica". Kako im je rečeno, djevojčica je "izašla samo do trotoara", pišu "Јužne vesti".

- Ispričali su mi da nije bila na ulici, pogotovo ne na Đerdapskoj, jer je ona čak preko puta vrtića. Ne mogu da kažem da nije tako, jer ja to nisam vidjela. Јesam za to da se reaguje, ali ne želim da neko zbog ovog slučaja izgubi posao i da se dovede u pitanje egzistencija nečije porodice - rekla je majka šesnaestomjesečne djevojčice.

U vrtiću su roditeljima rekli da je djevojčicu primijetila vaspitačica njihovog starijeg sina, koja je uplakanu i vratila nazad. Majka dodaje da razumije da je teško, čak možda i nemoguće, imati nadzor nad toliko mnogo djece. U grupi njenog srednjeg sina u istom vrtiću ih je, na primjer, upisano čak 43, ali zamjera na tome što je kapija bila otvorena i otključana.

- Zaključavanje kapije je jednostavna mjera predostoržnosti. Nije sporno to što je moja kćerka došla do kapije, ali nikako nije smjela da se javi mogućnost da izađe van. Ne možete toliko djece držati na oku sve vrijeme, pričam iz iskustva, imam ih troje, ali ovo je trebalo spriječiti. Hvala bogu da se dobro završilo - izjavila je majka za niške "Јužne vesti".

Kao razlog za brigu navodi i to što otključana kapija, osim što dozvoljava djeci da pobjegnu, dopušta i da bilo ko uđe u krug vrtića.

Prema nepotvrđenim informacijama u "Pčelici" se trenutno provjerava kako se desilo da tako malo dijete napusti dvorište vrtića, a od majke je traženo da napiše izjavu.

Zvaničnu potvrdu o tome iz ove predškolske ustanove "Јužne vesti" još nisu uspjele da dobiju, jer se niko nije javio ni na telefon uprave, ni na telefon direktora. Direktor Zoran Јonić nije odgovarao ni na SMS poruke.

Podsjetimo, novinarima "Јužnih vesti" juče je odgovorno lice vrtića "Petar Pan" Suzana Popović rekla da ne zna da je neko dijete izašlo van dvorišta