latinica  ћирилица
24/07/2014 |  16:10 | Autor: RTRS

Uklanjanje jednog od simbola Trebinja?

U Trebinju je počelo ispitivanje stanja platana-simbola grada. Ovu provjeru, primjenom najsavremenije metode, obavljaju stručnjaci iz "Šuma Srpske" .

Ispitivanje podrazumijeva utvrđivanje stanja stogodišnjih platana, radi dugoročne zaštite jednog od simbola Trebinja.

Stručnjaci primjenjuju savremenu kompjutersku opremu koja pruža uvid u stanje unutrašnjosti stabala. Na osnovu dobijenih rezultata biće predložene mjere njihovog očuvanja. 

Šesnaest gorostasnih platana ukrašava centar Trebinja, glvani trg i šetalište. Nadaleko su čuveni po svojoj ljepoti i starosti. Bez njih, ocjena je svih, Trebinje ne bi bilo isto.

Sve ljubitelje platana, ali i nadležne gradske službe zabrinulo je lomljenje velike, naizgled zdrave grane, koja na svu sreću nije ugrozila prolaznike. To je bio „ alarm“ da se sagleda njihovo zdravstveno stanje.

"Zato smo odlučili da pozovemo stručnjake. Impuslivnim tomogramom se putem talasa utvrđuje stanje presjeka korjena, debla, svake račve i grane“, istakla je Mirjana Ratković, načelnica Odjeljenja za stamebno-komunalne poslove grada Trebinja.

U narednih petanest dana tim stručnjaka će, nakon sagledanog stanja, donijeti odluku o eventualnim mjerama zaštite. Bez ukupne analize, tvrde, ne mogu precizirati ima li oboljelih stabala i koliki je njihov životni vijek. Srovedene su i standardne mjere zaštite.

Životni vijek platana u idealnim uslovima je i do 300 godina. U gradskim sredinama to je upola manje. Građani se nadaju da neće biti potrebe za drastičnim i bolnim mjerama, sječom stabala i da će ovi čuveni platani još dugo krasiti trebinjski trg, ali i druge lokacije u gradu.