latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:07 | Autor: SRNA

Mogerini sa zvaničnicima BiH

Ministar inostranih poslova Italije Federika Mogerini istakla je da njena zemlja, koja narednih šest mjeseci predsjedava EU, očekuje da BiH učini ekonomske reforme koje su neophodne njenim građanima, a ne Uniji.

Tokom susreta sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, Mogerinijeva je rekla da će u narednim danima posjetiti šest glavnih gradova balkanskih zemalja kako bi podržala njihov ulazak u EU.

U razgovoru je konstatovano da BiH i Italija imaju uspješnu privrednu i trgovinsku saradnju, te da je Italija jedno od najvećih izvoznih tržišta BiH.

Mogerinijeva je izrazila uvjerenje da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu, dodajući da se posebno saradnja iz oblasti kulturnih djelatnosti može unaprijediti, navodeći primjer umjetničkog projekta "Ars Evi".

Bevanda je zaželio Italiji uspjeh u predsjedavanju EU u narednih šest mjeseci, izrazivši nadu da će se pozitivni signali koji postoje u saradnji između Italije i BiH, prenijeti i na Uniju.

On je posebno izrazio zahvalnost za sve što je Italija učinila za narod BiH tokom katastrofalnih poplava.

Mogerinijeva se danas sastala is predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministrom inostranih poslova Zlatkom Lagumdžijom.