latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:37 | Autor: RTRS

Za poplavljene 7 miliona - "sramno malo novca"

Većina poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je danas da je "sramno mali" iznos od oko sedam miliona KM, koliko je prijedlogom izmjena državnog budžeta predviđeno za pomoć područjima koja su poplavljena sredinom maja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od sedam miliona maraka iz ovog budžeta za područja ugrožena majskim poplavama.

Usvojen je i zaključak poslanika SNSD-a Boška Tomića, kojim se predlaže da Savjet ministara BiH za prvu narednu sjednicu pripremi prijedlog kojim će iz budžeta BiH za 2014. godinu biti izdvojeno dodatnih 20 miliona maraka iz grantova i kapitalnih ulaganja koji neće biti realizovani u ovoj godini. Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan odsto, čime je ispoštovan zaključak Savjeta ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Prijedlog Predsjedništva BiH da se rebalansom budžeta institucija BiH obezbijedi sedam miliona maraka za poplavljena područja izazvao je burne reakcije poslanika Predstavničkog vijeća. Mnogi su ovaj iznos nazvali mizernim, upoređujući ga sa iznosima koje su pojedine zemlje obećale na donatorskoj konferenciji.

Kakvu sliku šaljemo svijetu, pitali su se poslanici.

Tokom rasprave na sjednici Doma, poslanici većine stranaka usprotivili su se i zahtjevu predlagača, Predsjedništva BiH, da izmjene Zakona o budžetu institucija BiH razmatraju po hitnom postupku, bez promjena i popravki.

Najžešći kritičari prijedloga da poplavljena područja dobiju samo 7,1 milion iz budžeta BiH, bili su poslanici HDZ BiH, SNSD-a i nezavisni poslanik Božo Ljubić. Samo su SDA i SDP branili predložene izmjene budžeta uz tvrdnju da je i ovo izdvajanje iz budžeta BiH ogroman udar.

Lazar Prodanović iz SNSD-a kaže je da je sedam miliona maraka pomoći "sraman i izuzetno nedovoljan iznos" za dramatičnu situaciju u kojoj se zbog poplava našao ogroman broj građana.

"Nisam za hitnu proceduru usvajanja ovakvog prijedloga izmjena Zakona o budžetu, nego da parlament narednih dana usvoji bolje rješenje te da iznos za pomoć bude veći za najmanje tri puta", predložio je Prodanović.

Sugerisano je i da se prihvati predložena izmjena Zakona o budžetu, a da se Savjet ministara zaduži da što prije predloži izdvajanje još 30 miliona maraka iz grantova i kapitalnih ulaganja.