latinica  ћирилица
25/07/2014 |  12:24 | Autor: RTRS

NATO planira bazu blizu ruske granice

Britanski Tajms piše da je glavnokomandujući NATO-a u Evropi predložio formiranje baze na istoku, bliže ruskoj granici, kako bi brže odgovorili prijetnjama Rusije.

Glavnokomandujući Združenih snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav predložio je Alijansi opremanje jedne baze na istoku Evrope bliže ruskoj granici kako bi "brže odgovorila na svaku prijetnju od strane Rusije", piše danas britanski "Tajms".

Bridlav planira da preporuči pripremu zaliha - oružja, municije i pakovanja sa obrocima, za slučaj iznenadnog raspoređivanja hiljada vojnika NATO-a u slučaju krize, navodi list.

Komanda razmatra različite varijante za tu bazu snaga za brzo reagovanje, ali je favorit poljska luka na obali Baltičkog mora Šćećin.

Kako prenose ruski elektronski mediji, Bridlav je takođe rekao da Severnoatlantski savez treba da uloži više napora radi pružanja garancija Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, za šta je potrebno prenijeti neophodne resurse na istok.

Vojni stručnjaci podsjećaju da Bridlav od početka ukrajinske krize zagovara veću NATO prisutnost u Evropi, naročito na istoku.

NATO već ima ojačane snage na prostoru Baltika i Crnog mora, a u NATO članice na istoku Evrope prebačeni su dodatni vojni avioni. Kao razlog navodi se "strah istočnih članica Alijanse od potencijalne ruske agresije".

Ruski mediji, pak, prenose de će ruski generali ovakvo gomilanje snaga u Poljskoj protumačiti kao jasnu pripremu za brzi napad na Rusiju.

Poljska je ključni američki saveznik na prostoru Istočne Evrope, a premijer Donald Tusk tražio je znatno veću NATO vojnu prisutnost u zemlji.

S druge strane, NATO članice Češka i Slovačka ne žele trupe Alijanse na svojoj teritoriji.

Itar-Tass prenosi da se očekuje da će se "pitanje formiranja najveće baze NATO-a u istočnoj Evropi razmatrati na predstojećem godišnjem samitu Alijanse", koji će biti održan u Velsu u Velikoj Britaniji“ u septembru.