latinica  ћирилица
25/07/2014 |  15:51 | Autor: RTRS

Dom naroda potvrdio: Sedam miliona za poplavljene!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je to juče učinilo Predstavničko vijeće, usvojio je rebalans budžeta institucija BiH, kojim je predviđeno izdvajanje sedam miliona maraka za sanaciju poplavljenih područja.

Većina delegata i nevladine organizacije smatraju da je taj iznos kap u moru potreba ugroženog stanovništva, dok u Savjetu ministara BiH tvrde da je jedino toliko moguće izvdojiti.

Hitnost je uslovila delegate Doma naroda, da nakon Predstavničkog vijeća, usvoje rebalans, koji će omogućiti sedam miliona maraka pomoći ugroženom stanovništvu. Ostaje otvoreno pitanje da li je više od 22 hiljade zaposlenih u institucijama BiH moglo i trebalo da izdvoji više od jednog procenta svojih primanja.

Predsjedavajući doma Dragan Čović kaže da je to samo mrvica za potrebe sanacije poplavljenih područja.
I delegat Mehmed Bradarić,koji dolazi sa ugroženog područja, smatra da je potrebno izdvojiti znatno više novca.

Predsjedavajući Savjeta ministra Vjekoslav Bevanda tvrdi da je učinjeno ono što je u ovom momentu moguće.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Staša Košarac smatra da je iznos novca nedovoljan, ali i da njegovu visinu diktira situacija.

Delegat Mladen Ivanić bio je uzdržan prilikom glasanja o rebalansu budžeta.
Ivanić
Ivica Čavar iz Centara civilnih inicijativa podsjeća da se plate parlamenaraca kreću između pet i sedam hiljada maraka i da je sramota da nije izdvojeno bar 30, 40 miliona.

Savjet ministara tek treba da odredi kriterijume i mehanizme podjele sedam miliona maraka namijenjenih ugroženom stanovništvu od majskih poplava.

USVOЈEN PLAN RAZMATRANjA 72 REVIZORSKA IZVЈEŠTAЈA

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas plan razmatranja 72 revizorska izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2013. godinu i prijedlog raspodjele izvještaja o reviziji institucija BiH na članove Komisije.
Kancelarija za reviziju dostavila je Parlamentarnoj skupštini BiH 72 revizorska izvještaja, u kojima se navodi da su 22 institucije dobile pozitivno mišljenje, 43 institucije pozitivno mišljenje s isticanjem predmeta, dok je sedam institucija dobilo mišljenje s rezervom s isticanjem predmeta, saopšteno je iz parlamenta.

Komisija je donijela i zaključak kojim je predložila Domu naroda da institucije koje su dobile pozitivno mišljenje budu javno pohvaljene za transparentnost rada, usklađenost poslovanja sa važećim zakonskim propisima i savjesno raspolaganje budžetskim sredstvima.