latinica  ћирилица
26/07/2014 |  08:56 | Autor: RTRS

Danas sabor Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju svijeta.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obilježen "crvenim slovom" u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovjesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa sila bestjelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju svijeta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom - Satanom.

Arhagel Gavrilo je svjedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine prenio proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo Blagovjesnik zadužen za radosne ili blage vijesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Јovana Preteče Hristovog - Svetog Јovana Krstitelja.

Arhangel Gavrilo javio se Јoakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa viješću da će roditi Sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Lik arhangela Gavrila slika se sa Presvetom Bogorodicom, koja prima Blagovjest, na carskim dverima pravoslavnih oltara, koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Najveća i najradosnija vijest u hrišćanstvu, koju je javio Blagovjesnik, je vijest o Vaskrsenju Hristovom.

Scena sa arhangelom Gavrilom kako sjedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskresenja.

Freska u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Bijeli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je praznik poznat i kao ljetni Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se vjernicima tog dana zabranjuje skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.