latinica  ћирилица
26/07/2014 |  10:14 | Autor: Glas Srpske

Dodik: Napadi na Zupca politikanstvo iz Sarajeva

Iza kontinuiranih napada na direktora SIPA Gorana Zupca krije se čisto politikantstvo establišmenta iz Sarajeva, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik, predsjednik RS - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik RSFoto: RTRS

Njihov jedini cilj je, kako je naveo predsjednik Srpske, da Zubac bude uklonjen, da bi preuzeli potpunu kontrolu nad bezbjednosnim sektorom, kao što su to učinili sa pravosuđem, te sačuvali bošnjački kadar od odgovornosti za ratni zločin i kriminal.

Predsjednik Srpske je naglasio, da se kontinuirani napadi na Zupca i na svakog onog ko je reprezent profesionalizma dešavaju onda kada bošnjački establišment ne može da se izbori sa političkim stavovima Srpske. Dodik je rekao, da je nedopustivo ponašanje postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i zamjenika ministra bezbjednosti u slučaju Gorana Zupca, dodajući da Bošnjaci ne bježe ni od nezakonitih poteza kada je njima u interesu da se obračunaju sa profesionalcima.

Kako je istakao, oni time žele dovesti u pitanje sve srpske kadrove u pravosuđu i policijskim agencijama.

"Kroz lažne sudske procese koje generiše Tužilaštvo BiH nastoje da urede Sipu kako njima odgovara. Sadašnji rad Sipe i Zubac im ne odgovaraju, u prvom redu, zbog toga što su se pod istragama našli bošnjački kadrovi i što su procesuirani ratni zločini koji su činjeni nad Srbima i veliki slučajevi kriminala i korupcije u koje su bošnjački kadrovi debelo upetljani", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, obračun sa srpskim kadrom u Sarajevu predstavnike Srpske dovodi u poziciju da još jednom preispitaju sve ono što je nametnula međunarodna zajednica.

"Sve što je nametnuto ima problem da preživi jer naprosto je napravljeno da bi bilo zloupotrijebljeno i da bi se pravila neka BiH koja je nemoguća i neodrživa takvim zloupotrebama. Zloupotrebe koje čine ne mogu i neće proći, uključujući i slučaj Zubac", poručio je Dodik.

On je ocijenio indikativnim što se za paljenje zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta građana u Federaciji BiH kao jedini krivac nastoji označiti Zubac, i dodao, da su tada zapaljene i druge zgrade i da na to niko nije reagovao.

Dodik je zaključio i da se na ovom slučaju pokazalo da svuda gdje postoji nadležnost BiH nema napretka i da je to ogroman problem.