latinica  ћирилица
26/07/2014 |  10:31 | Autor: RTRS

Pavlovića put: Mještani traže zaštitu od poplava

Tridesetak mještana bijeljinskih naselja uz Drinu i Savu okupilo se danas u mirnom protestu na Pavlovića putu sa porukom svim odgovornim da "neće da žive od poplave do poplave", kako je ispisano na transparentu.

Mještani traže hitno utvrđivanje drinskog nasipa na lokaciji Orlovo Polje u dužini od jedan do tri kilometra i rješavanje vodopropusta na Pavlovića putu koji, kako tvrde, ugrožava 1.500 domaćinstava, jer voda nema gdje da otiče.

Zbog neriješenih problema Drina plavi Јanju, Amajlije, Popove, Dijelove, Dvorove ,Krivu baru i Međaše, a u posljednjim poplavama stigla je i do Brodca. Proteste je obezbjeđivala policija, a incidenata nije bilo. Inicijatorima protesta juče je na sastanku sa gradonačelnikom Bijeljine obećan sastanak sa ministrom poljoprovrivrede u narednih sedam dana. Ako nadležni ne ispune postavljene zahtjeve, mještani priobalnih drinskih i savskih mjesnih zajednica najavljuju blokadu puteva. 

Miko Dubajić, predsjednik Inicijativnog odbora, rekao je da postavljaju pitanja - zašto nisu upozoreni na poplave, zašto od 2010. godine nije ništa učinjeno na izgradnji drinskog nasipa, zašto se ne dovršava kanalska mreža u Semberiji, ta što su stari tokovi Drine zatvoreni, kao i zašto je Pavlovića put u upotrebi kad nema upotrebnu dozvolu i nije napravljen po projektu. On je naveo i da traže traže uključenje MUP-a Srpske da se oglasi o tom pitanju.

Mještani su naveli da je neophodno da se izgrade propusti za oticanje vode, jer bi naredne obilnije padavine ponovo mogle da im ugroze imovinu.