latinica  ћирилица
26/07/2014 |  13:03 | Autor: TANЈUG

Palić: Najbolji ruski film "Levijatan"

Uručenjem nagrada, sinoć je na Ljetnjoj pozornici na Paliću svečano završen 21. Festival evropskog filma, na kojem je od 19. jula učestvovalo oko 80 filmova u više programskih cjelina.

Zlatni toranj za najbolji film glavnog programa - ruski "Levijatan" u režiji Andreja Zvjaginceva primio je scenarista Oleg Njegin.

Palićki toranj za najbolju režiju dobio je njemački autor Ditrih Brigeman za film "Stanice krsta", a specijalno priznanje pripalo je švedskom filmu "Turista" Rubena Ostlunda.

Odluke je donio stručni žiri čiji je predsjednik bio Pjer Anri Delo.

U programu "Paralele i sudari" žiri kritike je nagradu za najbolje ostvarenje ravnopravno dodijelio ukrajinskom filmu "Pleme" Miroslava Slabošpitskog i estonskom filmu "Free Range - Balada o prihvatanju svijeta" Veikoa Ounpua.

Umjetnički savjet festivala dodijelio je nagradu "Sejfi Teoman" za najboljeg debitanta srpskom reditelju i scenaristi Ivanu Ikiću za film "Varvari".

Festival je proglasio zatvorenim ruski scenarista Njegin, koji je zahvalio na nagradi i napomenuo da je među nagrađenima i jedan ukrajinski film. On je istakao da mu je veoma drago što je kultura u Srbiji uspjela da spoji ono što je u životu i politici razdvojeno.

Na zatvaranju festivala, van konkurencije prikazan kanski pobjednik "Zimski san" turskog reditelja Nuri Bilge DŽejlana.