latinica  ћирилица
26/07/2014 |  17:46 | Autor: SRNA

"Forum žena": Definisati položaj žena silovanih u ratu

Udruženje "Forum žena" iz Bratunca danas je predstavilo projekat oživljavanja rada "ženskog suda BiH", kao neformalnog suda u okviru međunarodne mreže od 40 ženskih sudova, koji se zalaže za ostvarivanje prava žena koje su silovane u toku rata u BiH.
Nasilje - Foto: ilustracija
NasiljeFoto: ilustracija

 Ovaj projekat realizuje mreža od sedam nevladinih organizacija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Prikazani su kratki filmovi u kojima su prikazana svjedočenja tih žena i problemi sa kojima se danas suočavaju, traume kojih ne mogu da se oslobode, te nemogućnosti da dokažu da su žrtve zlostavljanja i silovanja jer nemaju dokumenta da su bile u logoru.

Konstatovano je da su mnoge žene bile silovane, a da nisu registrovane da su bile zarobljene.

Istaknuto je da je cilj realizacije ovog projekta da se svjedočenja žena predstave javnosti i da se uključe u sudske procese protiv počinilaca silovanja, ali i da se obezbijedi psihosocijalna terapija za žrtve.

Koordinator ovog projekta Јelena Đukanović navela je da se oživljavanjem rada "ženskog suda" želi skrenuti pažnja na problem te populacije, omogućiti psihloška podrška silovanim ženama u ratu BiH i pomoći im da se zakonom definiše njihov status i prava kao žrtava zlostavljanja i torture, te da se eliminišu administrativne i birokratske barijere koje ih onemogućavaju da ostvare prava kao žrtve rata.

"O ovom pitanju treba govoriti jer još nije kasno da se pomogne ovim ženama, kojih je nekoliko hiljada u BiH, a samo 750 ih je ostvarilo zakonsko pravo po osnovu statusa logoraša i tortura koje su doživjele u logorima, među koje spada i silovanje", rekla je Đukanovićeva.