latinica  ћирилица
26/07/2014 |  19:56 | Autor: Agencije

EP: Vaterpolisti Srbije u finalu protiv Mađarske

Vaterpolisti Srbije u finalu Evropskog prvenstva sastaće se sutra sa selekcijom Mađarske u 20.30 časova.

 

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala  se sinoć u finale prvenstva Evrope u Budimpešti pošto je u polufinalnoj utakmici savladala selekciju Crne Gore sa 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0). Srbija je do slavlja došla poslije velikog preokreta u drugom poluvremenu, pa će braniti titulu u susretu sa domaćinom Mađarskom, koja je u prvom polufinalu pobijedila Italiju sa 8:7.

Meč je odigran na bazenu Alfred Hajoš pred oko 5.000 gledalaca, a sudili su Stavridis (Grčka) i Naumov (Rusija).

Srbija: G.Pijetlović, Mandić, Gocić 1, Ranđelović, Ćuk 2, D.Pijetlović, Nikić 1, Aleksić 1, Rađen, Filipović 2, Prlainović, S. Mitrović 3, B.Mitrović.
Crna Gora: Radić, Dr. Brguljan 3, Pasković, Petrović, Da.Brguljan 1, Čučković, M.Јanović 1, N.Јanović 3, Ivović 1, Mišić, Klikovac, Јokić, Šćepanović.

Igrač više: Srbija 17 (6), Crna Gora 12 (3).
Peterci: Srbija 1 (0).

Vaterpolisti Srbije po ko zna koji put ostvarili su veliki uspjeh i ponovo će igrati za zlatnu medalju na velikim takmičenjima. Poslije gotovo beznadežne situacije smogli su snage za rijetko viđen preokret i praktično izgubljenu utakmicu pretvore u pravi trijumf.

U prve dvije četvrtine ništa nije pokazivalo da će biti tako. Kontinentalni vicešampion Crna Gora očitao je pravu lekciju braniocu titule, prosto izrešetao mrežu golmana Gojka Pijetlovića i najavio veliku osvetu za poraz u finalu prije dvije godine u Ajndhovenu.

U tom periodu Crnogorcima je gotovo sve polazilo za rukom, a konfuznom srpskom timu bukvalno ništa. Izvanredni kapiten "đetića" Nikola Јanović s lakoćom je postizao golove i zajedno sa Draškom i Darkom Brguljanom vodio tim ka uspjehu.

Crnogorski vaterpolisti bili su superiorni, kontrolisali su igru i ubjedljivo vodili od početka utakmica (5:1, 8:4), pa je bilo pitanje koliko puta će još slomiti statičnu odbranu srpske reprezentacije, na čelu s nesigurnim Pijetlovićem.

Međutim, kako je vreme odmicalo, srpski vaterpolisti polako su konsolidovali redove, zaigrali angažovanije i preciznije, a potom golovima Stefana Mitrovića, Aleksića i Filipovića prišli na samo gol minusa (8:7). Pravo iz pepela Srbija se "vratila u život" a sve se preobratilo kada je selektor Dejan Savić umjesto indisponiranog Pijetlovića uveo Branislava Mitrovića.

Na krilima nekoliko efektnih odbrana Mitrovića u potpunosti je vraćeno samopouzdanje srpskog tima, koji je stigao do prvog izjednačenja preko Miloša Ćuka (9:9), a potom i pravog trijumfa golom Slobodana Nikića.

Ono što su izveli srpski vaterpolisti teško je objašnjivo. U duelu sa izuzetno kvalitetnim protivnikom ostvarili su nevjerovatnu pobjedu poslije preokreta kakav se rijetko viđa na velikim takmičenjima.

Finale kontinentalnog šampionata između Srbije i Mađarske na programu je u nedjelju od 20.30 sati, a prethodno se od 18.30 sati u meču za 3. mjesto sastaju Crna Gora i Italija.