latinica  ћирилица
27/07/2014 |  10:34 | Autor: TANЈUG

Kim DŽong Un nadgledao lansiranja balističkih raketa

Lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un nadgledao je najnoviju vojnu vježbu lansiranja balističkih raketa kratkog dometa, objavili su jutros sjevernokorejski mediji, što potvrđuje da je zvanični Pjongjang ponovo ispalio rakete uprkos osudi Ujedinjenih nacija

To je prvi put da je Sjeverna Koreja lansirala balističke rakete otkad je Savjet bezbjednosti UN 17. jula zvanično osudio Pjongjang zbog nedavnog niza testova te vrste oružja, što predstavlja kršenje rezolucija UN, prenijela je agencija AFP.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA opisala je najnovije lansiranje raketa kao "vježbu ispaljivanja raketa" u svrhu simulacije napada na vojne baze u Јužnoj Koreji, gdje je, kako podsjeća Frans pres, stacionirano 28.500 američkih vojnika.

"Kim DŽong Un je nadgledao primjenu plana usmjerenog na aktuelnu lokaciju vojnih baza američkog imperijalističkog agresora u simuliranim uslovima borbe koja ima za cilj udar i uništavanje tih snaga", objavila je KCNA.

Vježba je održana 27. jula, na godišnjicu sporazuma o prekidu vatre potpisanog na kraju Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine.