latinica  ћирилица
28/07/2014 |  08:23 | Autor: SRNA

Srbija: Ovogodišnja žetva 2,3 miliona tona pšenica

Ovogodišnja žetva donijeće Srbiji oko 2,3 miliona tona pšenice, od čega je u Vojvodini požnjeveno 1,2 miliona tona hljebnog zrna, ocjenjuju iz udruženja "Žita Srbije".
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Ove procjene zasnovane su na ukupno zasijanim površinama pšenicom kao i  na njenom prosječnom prinosu.

Žetvu su ometale česte kiše, ali su ratari posao ipak uspjeli da obave na vrijeme, pa se očekuje da će pšenice biti dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz.

Za ovogodišnji rod pšenice ratari u Vojvodini dobijali su od otkupljivača maksimalnih 18 dinara za kilogram /oko 0,15 evra/, sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

To se može smatrati dobrom cijenom jer su u mnogim vojvođanskim krajevima za ovogišnje žito dobijali mnogo manje od pomenute cijene.

Ratari koji su nezadovoljni cijenom, poput onih u vojvođanskoj opštini Apatin, svoju pšenicu su predali u silose, ali je nisu prodali čekajući bolje cjenovne dane.

Istovremeno, računica, koju je sačinila Privredna komora Vojvodine, ukazuje da su ukupni troškovi sjetve pšenice u pokrajini bili oko 43.500 dinara /oko 373 evra/ po hektaru.

U troškove sjetve uračunati su sjeme, mineralno đubrivo, dizel gorivo, kao i sredstva za zaštitu pšenice.

Јesenas je u Vojvodini zasijano pšenicom 281.531 hektara, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na sjetvu obavljenu godinu dana ranije.