latinica  ћирилица
28/07/2014 |  08:47 | Autor: SRNA

Obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

Vlada Srbije danas će u Nišu, povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, održati svečanu i radnu sjednicu, najavljeno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Svečana sjednica počeće u 16.00 časova u zgradi Banovine, gdje je bilo smješteno državno rukovodstvo tokom perioda kada je Niš bio ratna prijestonica Srbije i to na dan kada je prije 100 godina tadašnjem predsjedniku Vlade Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi Velikog rata.

Vlada Srbije će, nakon svečanog dijela, u Nišu održati i radnu sjednicu.

U okviru obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata biće položeni vijenci na Spomenik oslobodiocima Niša i svečano otkrivena spomen-ploča, kao znak sjećanja na dan kada je u Niš stigao telegram Austrougarske o objavi rata Srbiji.

Planiran je i svečani ispraćaj predstavnika Safari kluba na istorijsku ekspediciju pod nazivom "Putevima srpske vojske u Prvom svjetskom ratu", a na pozornici u Tvrđavi biće odigrana pozorišna predstava "Devetsto petnaesta" koju će, po tekstu Branislava Nušića, izvesti glumci Niškog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Kruševca.

Prvi svjetski rat počeo je 28. jula 1914. godine, kada je Austrougarska objavila rat Srbiji. Dan nakon objave rata, 29. jula, regent Aleksandar Karađorđević objavio je proglas narodu u kojem je pozvao na mobilizaciju.

Istog dana ruski car Nikolaj Drugi objavio je djelimičnu mobilizaciju, stavljajući do znanja da Srbiju neće prepustiti na milost i nemilost, a već 30. jula Njemačka je uvela opštu mobilizaciju i 1. avgusta objavila rat Rusiji.

Njemačka je već 2. avgusta napala Luksemburg, a 3. avgusta objavila je rat i Francuskoj.

Pošto je Belgija odbila njemački zahtjev za prelazak preko njene teritorije, Njemačka je 4. avgusta objavila rat i Belgiji, a odmah potom Britanija je, zbog njemačkog nepoštovanja neutralnosti Belgije, 4. avgusta 1914. objavila rat Njemačkoj.