latinica  ћирилица
28/07/2014 |  10:08 | Autor: Nezavisne

Tegeltija: Procesuirati korupciju i kriminal

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da će uz očuvanje dostignutog nivoa nezavisnosti pravosuđa, što je osnovni zadatak VSTS-a, Savjet raditi na ubrzanju procesuiranja ratnih zločina i ubrzanju i efikasnosti procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala.

Tegeltija je naglasio da stavljanje fokusa na predmete organizovanog kriminala i korupcije podrazumijeva jačanje potencijala pravosudnih institucija da bi se efikasnije mogle nositi s tim problemom.

"Pravosuđe će, pod vođstvom VSTS-a, učiniti sve da suzi prostor za kritike o procesuiranju ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala. Dobronamjerni i pošteni političari zbog naših rezultata imaće manje razloga da nas kritikuju. Oni nepošteni i nedobronamjerni političari neće biti u prilici da bilo koga kritikuju, jer će, ako postoji razlog, zakonski osnov i dokaz oni `završiti` tamo gdje im je mjesto", rekao je Tegeltija.

Istakao je da će u narednom periodu biti unaprijeđen i proces izbora i imenovanja sudija i tužilaca, s ciljem njegove maksimalne objektivizacije da bi se dobili najbolji kandidati na pozicijama za koje se raspisuju konkursi.

Komentarišući prijedlog da ubuduće VSTS ocjenjuje sve sudije i tužioce, uključujući i predsjednika Suda BiH, što do sada nije bilo moguće, Tegeltija je rekao da je njegov stav da svi nosioci pravosudnih funkcija, bez obzira na kojem su nivou i funkciji, moraju biti ocijenjeni za svoj rad i tu ne smije niko biti izuzetak.

Odgovarajući na pitanje kada pravosuđe BiH može riješiti problem starih sudskih predmeta, Tegeltija je rekao da je pravosuđe u BiH, kada je riječ o efikasnosti, ostvarilo značajan rezultat, te da je prošlu godinu završilo sa 455.000 neriješenih predmeta, koji nisu komunalne prirode, a primilo je oko 520.000 novih.

"To znači da je zaostatak pravosuđa već sad manji od jednogodišnjeg priliva novih predmeta", naveo je Tegeltija.