latinica  ћирилица
28/07/2014 |  13:49 | Autor: Agencije

Rusija da plati 50 milijardi dolara za Јukos

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Јukos saopštio je danas da je sudskom presudom dobio 50 milijardi dolara u sporu protiv Rusije.
Sud - Foto: ilustracija
SudFoto: ilustracija

U najvećem arbitražnom postupku do sada, sudu u Londonu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap ltd, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u Јukosu.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Јukosa.

Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od Јukosa najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada ŠSR-a.

Kako je naveo GML, Stalni arbitražni sud je presudio da je Ruska Federacija otjerala Јukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu, čineći sve što je potrebno da to postigne.

Direktor GML Tim Ozborn istakao je da presuda predstavlja veliki korak za akcionare kompanije.

"Većinski akcionari Јukosa ostavljeni su bez kompenzacije za gubitak njihovih ulaganja kada je Rusija nelegalno eksproprisala Јukos", naveo je Ozborn, dodajući da je to "ključni korak naprijed za akcionare koji su se za tu odluku borili deset godina".

Inače, Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru pošto je osuđen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine.

U međunarodnim krugovima proces protiv Hodorkovskog kritikovan je kao politički motivisan, jer je on bio oštar kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina.