latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:09 | Autor: TANЈUG

Parnica u Njemačkoj protiv bankarske unije EU

Ekonomisti u Njemačkoj pokrenuli su sudski proces s ciljem da spreče stupanje na snagu novog niza propisa u finansijskom sektoru EU, koji regulišu uspostavljanje bankarske unije, saopštio je danas Savezni ustavni sud Njemačke.

Najviši Njemački sud primio je žalbu u kojoj se navodi da novi bankarski regulatorni sistem EU krši njemački Ustav, osnovu pravnog sistema te zemlje, prenosi agencija Frans pres.
 Dijelom kao odgovor na dužničku krizu u evrozoni, Brisel je početkom godine dogovorio formiranje bankarske unije, u okviru koje Evropska centralna banka  treba da preuzme direktan nadzor nad najvećim bankama monetarne unije.
 "Podnosioci žalbe smatraju da je bankarska unija neustavna, jer evropski osnivački ugovori ne dozvoljavaju potpuno prebacivanje nacionalne supervizije na ECB. Oni smatraju da bi ECB imala suviše veliku moć nad nacionalnim bankama", rekao je za Frans pres portparol suda.
 Јedan od podnosilaca žalbe, ekonomista i bivši ministar finansija Markus Kerber, izjavio je da bankarska unija predstavlja neprihvatljiv rizik za zemlje poput Njemačke, koje imaju funkcionalan sistem bankarskog nadzora.
 "Zemlje kao što je Njemačka i njihovi bankarski sektori dijeliće rizike koje nose bankarske greške u Francuskoj i južnoj Evropi", rekao je Kerber, upozoravajući na zamku prevelikog objedinjavanja odgovornosti.
 Njemačka vlada je početkom jula izglasala propise kojima se pravilima bankarske unije dodaje nekoliko nacionalnih komponenti, a te mjere tek treba da izglasa njemački parlament. Ministarstvo finansija u Berlinu navelo je da je podrobno ispitalo nove propise o bankama i da su oni u skladu sa Ustavom.
 Sudije Saveznog ustavnog suda već su odlučivale u nekoliko slučajeva pokrenutih protiv mera koje je Brisel donosio da bi se izborio sa krizom i spasao evro. U svakoj od tih presuda, sud je naveo da su odluke Brisela legitimne, ukoliko se usvoje određeni dodatni uslovi, kao što je davanje veće uloge njemačkom parlamentu u donošenju ključnih odluka.