latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:25 | Autor: TANЈUG

Svečana sjednica Vlade Srbije povodom vijeka Velikog rata

U Nišu je danas popodne počela sjednica Vlade Srbije povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, na kojoj je premijer Aleksandar Vučić podsjetio na neke istorijske činjenice iz doba kada je taj grad bio ratna prestonica Srbije, od 1914. do 1915. godine.
Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata - Foto: TANЈUG
Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rataFoto: TANЈUG

"Srbija nije željela rat i nije bila uzrok izazivanja rata", poručio je Vučić.
Austrougarska je tog 28. jula 2014. godine objavila rat Srbiji, a time je, kako će se ispostaviti, počeo i Prvi svjetski rat. Objava rata upućena je srpskoj vladi u prijepodnevnim satima, običnom telegrafskom poštom.

Vučić je, podsećajući na otvorenoj sednici ministre i građane na ogromne žrtve Srbije u Prvom svjetskom ratu, istakao da danas svi moraju da razumiju koliko je važno da u Srbiji bude očuvan mir i stabilnost i koliko treba da se ponosi činjenicom da sa onima sa kojima je ratovala u to vrijeme, kao i sa tadašnjim saveznicima, danas želi da ima najbolje moguće odnose.
"Bog i naš narod su nam tada dali pobjedu, mnogo smo toga tada izgubili i volio bih da se istorijom dičimo i da ne bude rata u našoj budućnost i da kroz mir gradimo bogatu zemlju i naciju u kojoj ćemo se ponositi radom i napretkom a ne time koliko smo ljudi izgubili u nekom sukobu", kazao je Vučić.
Konstatujući da nije uobičajeno da bilo ko obilježava početak ratnih sukoba, jer su prisutnije manifestacije kojima se obilježava dolazak mira, Vučić je dodao da je istorija građane Srbije naučila da je potrebno sjećati se herojstva predaka koji su se odazvali pozivu na mobilizaciju i predali živote otadžbini, a tako i vrijednosti mira.
Vučić je dodao da razlog održavanja sjednice Vlade Srbije u Nišu nije samo stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata, već, prije svega, to što Vlada Srbije nije beogradska, već srpska vlada.

"Mi nismo vlada Beograda, već smo vlada Srbije. Zato smo danas u Nišu. Nama su Pančevo, Niš, Zrenjanin, i sva mjesta u Srbiji podjednako bitna kao i Beograd", rekao je Vučić.
"Od sada ćemo češće držati sdednice vlade i druge važne događaje van Beograda, da nam se ne bi cijela Srbija preselila u Beograd a da mi ništa ne preduzimamo da to zaustavimo", rekao je Vučić.

Spomen-ploča na zgradi Banovine u Nišu

U sklopu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsjednik Skupštine grada Mile Ilić otkrili su spomen-ploču postavljenu na zgradi Banovine.

Spomen ploča na zgradi Banovine

Perišić je ovom prilikom ukazao da Srbija danas vodi neke druge ratove, kao što su borba protiv korupcije i siromaštva.

Gradonačelnik Niša, predstavnici gradskog i rukovodstava gradskih opština, boračkih i političkih organizacija i udruženja građana položili su vijence na Spomenik oslobodiocima grada Niša na Trgu kralja Milana.

Povodom obilježavanja godišnjice početka Prvog svjetskog rata, jutros su članovi Safari kluba "Niš" krenuli u ekspediciju "Putevima srpske vojske u Velikom ratu".

Svečano ih je, uz primopredaju zastave grada Niša, ispratio i gradonačelnik Zoran Perišić.