latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:39 | Autor: TANЈUG

Srbija: "Direktna pogodba" izbačena iz zakona

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže v. d. ministra finansija Dušan Vujović. Izmijenjenim zakonom o privatizaciji koji je Vlada juče usvojila praktično se ukida status preduzeća u restrukturiranju

Metod privatizacije direktnom nagodbom izbačen je iz nacrta zakona pošto spada u instrumente međudržavnih dogovora pa će biti regulisan nezavisno od ovog zakona, rekao je Vujović ističući da je to bilo mišljenje stručne i profesionalne javnosti ali i međunarodnih organizacija.

Naveo je da je osim ove sugestije, Ministarstvo, uvažilo praktično 90 odsto ključnih primjedbi koje su se čule tokom javne rasprave, a koje su tako postale sastavni dio revidiranog teksta prijedloga zakona.

"Pokazalo se da javna rasprava ima smisla, da je mobilisala dosta ljudi, stručnu javnost posebno, ljude s univerziteta, iz instituta. Mnogo reagovanja  je bilo i od advokata i pravne struke, dobili smo dosta sugestija iz prakse. To je i bio cilj, da dobijemo transparentnije rezultate koji će brže i bolje dati rezultate", precizirao je ministar.

Novina je, prema njegovim rečima, i ta što je finansijsko restrukturiranje, kao mjera za pripremu i realizaciju samog procesa privatizacije takođe izbačena iz nacrta zakona, jer je procijenjeno, kako je naveo, da je ona suviše složena i komplikovana da bi se takvom metodom rješavala pitanja privatizacije preduzeća koja su ostala u portfelju Agencije za privatizaciju.