latinica  ћирилица
28/07/2014 |  16:41 | Autor: TANЈUG

Francuska spremna da da azil iračkim hrišćanima

Francuska je danas poručila da je spremna da da azil hrišćanima iz sjevernog Iraka kojima je organizacija Islamska država Iraka i Levanta , koja sada upravlja tim područjem, rekla da pređu u islam i plaćaju vjerski porez ili će biti pobijeni.

ISIL je prošlog mjeseca zauzeo velike dijelove sjevernog Iraka, pa su stotine hrišćanskih porodica pobjegle iz Mosula  , navodi Rojters.
 "Mi pružamo pomoć raseljenim osobama koje beže zbog prijetnji ISIL-a i potražile su utočište u Kurdistanu. Mi smo spremni da im damo azil u našoj zemlji, ako žele. U stalnom smo kontaktu sa lokalnim i državnim vlastima da bismo bili sigurni da je učinjeno sve da se oni zaštite", naveli su francuski ministri spoljnjih i unutrašnjih poslova u zajedničkom saopštenju.
 Irački premijer Nuri al-Maliki je početkom mjeseca osudio postupanje prema hrišćanima i naložio jednom vladinom odboru da pomogne onima koji su ostali bez domova.
 On, međutim, nije rekao kada bi vojska mogla zauzeti Mosul.
 ISIL je upozorio sve žene u Mosulu da nose veo preko čitavog lica, ili će biti strogo kažnjene.
 Sunitski pobunjenici, koji su proglasili kalifat u dijelovima Iraka i Sirije, smatraju i iračku šiitsku većinu nevjernicima koje treba pobiti.