latinica  ћирилица
28/07/2014 |  17:17 | Autor: RTS

Vlada Srbije smijenila direktore javnih preduzeća

Vlada Republike srbije smijenila direktore javnih preduzeća "Železnice Srbije", "Aerodrom Nikola Tesla", "Dipos", "Državna lutrija Srbije", "Dunav osiguranje", "Direktorat civilnog vazduhoplovstva", "Agencija za bezbednost saobraćaja". Vlada je donijela i zaključak o spajanju preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridor 10".

U četvrtak bi Vlada trebalo da imenuje vršioce dužnosti direktora u tim preduzećima.

Premijer Aleksandar Vučić je na sjednici Vlade u Nišu istakao da će novi direktori biti birani na javnim konkursima i da će biti izabrani najstručniji ljudi.

Kako je rekao, ovim Vlada počinje proces promjena u javnim preduzećima, i to nije proces koji će biti završen danas.

"Za očekivati je da oko 70 odsto direktora u javnim preduzećima bude promenjeno do kraja avgusta", rekao je premijer.

Vučić je najavio da će biti temeljnih promijena i u EPS-u, ali da će se Vlada time baviti u narednom periodu.

"Ne bežimo od najkrupnijih i najvećih promena jer u svemu što radimo možemo da uspemo samo ako prvo sebe promenimo i zamolimo ljude da to isto učine i da sa nama u tom teškom poslu učestvuju", poručio je premijer.

Vlada Srbije donijela je i jednoglasan zaključak o spajanju preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridora 10".

Vučić je rekao da je to treblao uraditi mnogo ranije, jer su, iz besmisleno partijskih i političkih razloga, ova preduzeća razdvajana da bi se, kako je rekao, lakše podijelio plijen, a samo je država gubila.

Premijer je istakao i da spajanje preduzeća znači uštedu. Poručio je i da će Srbija 2016. godine vjerovatno biti zemlja sa najvećim rastom u Evropi.

"Mi ćemo biti pod pritiskom za manjom državnom pomoći posle mera fiskalne konsolidacije, imaćemo više novca za državnu pomoć, odnosno za finansiranje, za podršku investitorima koji dolaze u našu zemlju, i nećemo odustati od toga zato što nećemo pristati da zemlju uvodimo u recesiju 2015. i 2016. godine", rekao je Vučić.

"Nećemo da pristajemo na to da mi 'sečemo noge' sebi zato što neko drugi misli da je to politički potrebno. Mi poštujemo sve i nalazimo se na evropskom putu, ali nećemo da radimo protiv naše zemlje", poručio je premijer.

Najavio je i da će u septembu "Ikarbus" potpisati više ugovora sa Mercedesom.