latinica  ћирилица
29/07/2014 |  09:06 | Autor: AP

Najžešći sukobi u Gazi do sada

Izraelski borbeni avioni, tenkovi i brodovi gađali su tokom noći simbole vlasti Hamasa u gradu Gazi, u najžešćoj noći bombardovanja u tronedjeljnom sukobu.
Gaza - Foto: ilustracija
GazaFoto: ilustracija

Najmanje 60 Palestinaca poginulo je noćas u najžešćem bombardovanju pojasa Gaze do sada iz vazduha, sa mora i kopna, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio da predstoji dugotrajan sukob.

Palestinsko Ministrastvo zdravlja je navelo da je u posljednja 24 časa ubijeno 110 ljudi, a 60 od ponoći. Svi članovi sedam porodica poginuli su tokom noći, prenosi Bi-Bi-Si.

Više od 55 kuća je uništeno, a pod ruševinama ima jo zatrpanih ljudi, rekli su palestinski bezbjednosni izvori. Uništena je i prazna kuća lidera Hamasa u pojasu Gaze Ismaila Hanijea, bivšeg palestinskog premijera. Napadnute su radio i TV stanice Hamasa, vladine zgrade, uključujući ministarstvo finansija i kompleks MUP-a. Luka u Gazi je takođe uništena, a dvije škole i vrtić su zapaljeni, nakon što su pogođeni.

Hamas je saopštio da je noćas ispalio 14 raketa, a raketiranje je nastavljeno i sirene su se oglasile u gradu Aškelonu i u gradovima uz granicu s pojasom Gaze.

Stotine Palestinaca napušta svoje domove zbog upozorenja armije. Mnogi idu ka već prepunim školama UN. Prema jučerašnjim podacima UN-a, više od 170.000 ljudi razmješteno je u 82 škole.

Generalni skeretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog izvještaja da je Izrael ponovo bacao letke, upozoravajući stanovnike sjevernog dijela te palestinske teritorije da se evakuišu, i dodao, da agencije UN nemaju više mogućnosti da pomognu raseljenim ljudima. Izrael ističe da upozorenja upućuje kako bi se izbjegle civilne žrtve. Uprkos takvim upozorenjima, palestinski zvaničnici navode da je od početka izraelske ofanzive poginulo najmanje 1.115 Palestinaca, većinom civila.

Na izraelskoj strani do sada su poginula 53 vojnika i tri civila.

I dok nasilje eskalira, najviše diplomate Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD obećavaju da će udvostručiti napore da ubijede dvije strane da prihvate primirje.