latinica  ћирилица
29/07/2014 |  14:03 | Autor: TANЈUG

Srbija pozvala svoje državljani da napuste Libiju

Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje građanima Srbije da, zbog intenziviranja sukoba u Libiji, hitno napuste tu zemlju, izjavio je ministar Ivica Dačić.

Dačić je saopštio da zbog intenziviranja oružanih sukoba u Libiji i krajnje nestabilne bezbjednosne situacije u Tripoliju, MIP preporučuje svim građanima Srbije da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u tu zemlju.

Državljani Srbije koji trenutno borave u Libiji za konkretna uputstva mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Tripoliju koja  ostaje otvorena, ali zbog nastale situacije može da pruži konzularnu zaštitu u ograničenom obimu. Preko ambasade mogu se dobiti upozorenja u vezi sa kriznom situacijom u Tripoliju i okolini, kao i obavještenja o mogućim pravcima za napuštanje libijske teritorije.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju je zatvoren, a drugi aerodromi su u ograničenoj upotrebi, bez preciznog reda letenja. Јedan od mogućih pravaca napuštanja libijske teritorije je kopnenim putem, preko Tunisa, navodi Ministarstvo.

U Libiji se trenutno nalazi oko 100 srpskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama. Јedan broj je napustio zemlju.