latinica  ћирилица
29/07/2014 |  15:14 | Autor: RTS

U napadima Izraela poginulo 90 Palestinaca

Najmanje 90 Palestinaca ubijeno je u napadima Izraela na Pojas Gaze iz vazduha, sa kopna i mora. Hamas je jutros ispalio desetak raketa na Izrael. Agencije UN nemaju više mogućnosti da pomognu raseljenima, kaže Ban Kimun.

Svi članovi sedam porodica poginuli su tokom noći, naveli su palestinski zvaničnici, a prenosi Bi-Bi-Si.

Pedeset pet kuća je uništeno u izraelskim operacijama prošle noći i ljudi su zatrpani u ruševinama najmanje tri, rekli su palestinski bezbjednosni izvori.

Uništena je takođe i prazna kuća lidera Hamasa u pojasu Gaze Ismaila Hanijea, bivšeg palestinskog premijera.

Ciljano je još devet drugih zgrada, tri džamije i četiri fabrike su takođe uništene. Napadnute su radio i TV stanice Hamasa, vladine zgrade, uključujući ministarstvo finansija i kompleks ministarstva unutrašnjih poslova.

Luka u Gazi je takođe uništena, a dve škole i vrtić su zapaljeni, nakon što su pogođeni.

Na izraelskoj strani, noćas i rano jutros, stradalo je deset vojnika. Petorica od njih poginuli su u okršaju s Palestincima koji su pokušali da uđu na teritoriju Izraela kroz jedan tunel u blizini granice sa Gazom.

Vojno krilo Hamasa je saopštilo da je tokom noći ispalilo 14 raketa, a raketiranje je nastavljeno i sirene su se oglasile u gradu Aškelonu i u gradovima uz granicu s pojasom Gaze.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei optužio je Izrael da je počinio genocid u Pojasu Gaze i pozvao islamske zemlje da naoružaju Palestince koji, kako je rekao, ratuju protiv "cionističkog režima".

Generalni skeretar UN Ban Kimun saopštio je da je zabrinut zbog izveštaja da je Izrael ponovo bacao letke, upozoravajući stanovnike sjevernog dijela te palestinske teritorije da se evakuišu. Rekao je da agencije UN nemaju više mogućnosti da pomognu raseljenim ljudima.

U vrijeme kada je podrška Izraelaca ofanzivi na pojas Gaze izuzetno jaka, državni sekretar SAD DŽon Keri našao se na udaru žestokih kritika Izraela zbog svojih pokušaja da uključi Katar i Tursku u pregovore o prekidu vatre. 

Izrael ističe da upozorenja upućuje kako bi se izbjegle civilne žrtve.