latinica  ћирилица
29/07/2014 |  18:58 | Autor: AFP

EU pooštrila ekonomske sankcije Rusiji, SAD prijete novim

Evropska unija pooštrila je danas ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promijeni politiku kad je riječ o Ukrajini, a američki državni sekretar DŽon Keri upozorio je da i SAD pripremaju nove sankcije Rusiji.

"Postignut je politički sporazum o paketu ekonomskih sankcija", rekao je portparol diplomatske službe EU, nakon višečasovnog sastanka ambasadora 28 država članica Unije u Briselu, prenio je AFP.
Nove mjere prevazilaze mjere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cijenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, navodi francuska agencija.
Ubrzo nakon što je EU postigla dogovor o novim merama, Keri je izjavio da i SAD pripremaju nove sankcije Rusiji zbog uloge koju ima u raspirivanju krize u Ukrajini, javile su agencije.
"U procesu smo pripreme dodatnih sankcija, zajedno sa Evropom", rekao je Keri novinarima, prenosi AFP.
On je, međutim, dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek "ima izbora" s obzirom na njegovu sposobnost da utiče na proruske aktiviste.
Šefovi država i vlada Francuske, SAD, Njemačke, Britanije i Italije juče su potvrdili "namjeru da usvoje nove mjere protiv Rusije".
Među novim mjerama je, prije svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala, što bi moglo da ugrozi preduzeća za pružanje finansijskih usluga koja posluju u Rusiji, navode francuski mediji.
U mjere koje će biti uvršćene u novi paket spada i novo zamrzavanje bankovnih računa i zabrana boravka osobama iz bliskog okruženja predsjednika Putina, kao i zabrana prodaje oružja, osjetljivih tehnologija u domenu energetike i proizvoda sa dvojnom upotrebom u civilne i vojne svrhe, prenosi francuski list "Mond".
Mnoge države članice EU, među kojima Njemačka i Italija, imaju značajne ekonomske veze sa Rusijom koja, takođe, snabdijeva evropski blok trećinom potrebnog gasa, zbog čega je Briselu teško da slijedi Vašington u usvajanju strožih sankcija Moskvi.
Međutim, rušenje malezijskog aviona 17. jula, za koji se vjeruje da su ga oborili proruski aktivisti na istoku Ukrajine raketom proizvedenom u Rusiji, radikalno je promenilo situaciju zbog čega se ideja o širim i strožim ekonomskim sankcijama našla u vrhu agende EU, zaključuje AFP.