latinica  ћирилица
30/07/2014 |  09:47 | Autor: RTS

Srbija - Teško do prijevremene penzije

Zakoni o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju stupili na snagu, što znači da će i muškarci i žene ići u penziju sa 65 godina života i 40 godina radnog staža. Tu granicu žene će postepeno dostići za 18 godina.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Ono u čemu će već od 1. januara sljedeće godine biti isti jesu penali za prijevremenu starosnu penziju – trajno umanjenje primanja ako ste radno mjesto napustili prije 65. godine.

Država je zaposlenima nametnula dilemu – ili će raditi koliko zakon kaže ili će do kraja života primati manju penziju. Za zakonodavce je računica prosta – više novca u budžetu. Za buduće penzionere teško pitanje: kako da provedu starost ako se, ionako niske penzije, umanje za, na primjer, 20 odsto.

Upravo toliko manje para će sljedeće godine leći na račun penzionerke koja je radno mjesto napustila sa 54,4 godine i ima 36,4 godine radnog staža. I muškarca koji je na pragu 60. i ima 40 godina staža.

"Politika ove države će i ubuduće biti da se ne nagrađuje prijevremeni odlazak u penziju. Јednostavno više nije moguće izdržavati veći broj penzionera sa ovim brojem zaposlenih", kaže Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

"Država je odlučila da vam se ne isplati da odete ranije u penziju nego da radite koliko možete", navodi Vulin.

Krah penzijskog sistema godinama je prijetnja i za Evropu i za region. Zato je većina država i primijenila kazne za prijevremenu penziju. Od Crne Gore i Slovenije, preko Mađarske i Slovačke do Litvanije – kazneni poeni su od četiri do šest odsto.

Srbija je od danas na donjoj granici. Stručnjaci takav sistem plastično objašnjavaju na primjeru privatnog penzionog fonda. Ako dva građanina za 40 godina uplate 40.000 evra, imaju izbor: ili da 10 godina primaju 400 evra ili 20 godina 200 evra.

"To je cilj posljednje reforme, da se građanima stavi ta mogućnost – ili da primaju manju penziju duže ili veću penziju kraće, a ne da oni koji se prijevremeno penzionišu i dalje primaju veću penziju", kaže Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

A ko radi duže, dobiće i neku vrstu nagrade. Ubuduće će se svaka godina preko 40 provedenih na poslu plaćati u cijelosti, a ne pola kao do sada. Naizgled jednostavna računica brine mnoge koji su mislili da su na korak od penzije.

Srbija je sada na tragu evropske zakonodavne prakse, a da li je tako i kada je riječ o životnom standardu i životnom vijeku?

"U Srbiji je mnogo nezaposlenih i dugo se čeka na posao. U Srbiji u odnosu na sve zemlje i regiona i na zapadu, očekivani životni vijek je kraći, tako da ćemo zapravo imati i imamo situaciju da u prosjeku u Srbiji ljudi najkraće uživaju u penziji, a sada će im i ta penzija biti umanjena", kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Ako radite pet godina manje, umjesto prosječne penzije od oko 24.000, primaćete za oko pet hiljada dinara manje. To će, kad se sabere, procjenjuju stručnjaci, za pet do 10 godina, državi donijeti uštedu od oko 40 milijardi dinara.