latinica  ћирилица
30/07/2014 |  10:40 | Autor: AFP

Gvineja: Na koncertu u stampedu 34 žrtve

Najmanje 34 osobe su poginule, a na destine je povrijeđeno u stampedu koji se dogodio na koncertu rep muzike na plaži u Konakriju, prestonici Gvineje.

Najmanje 34 osobe, uključujući nekoliko djece, poginulo je u stampedu na koncertu na plaži povodom proslave kraja ramazana u Konakriju, glavnom gradu Gvineje. Nekoliko stotina ljudi okupilo se u bolnici kako bi obišli povrijeđene i identifikovali mrtve. Rojtersov izvještač vidio je tijela troje djece, a očevici kažu da ih ima desetak.

Medicinski izvor rekao je da broj povrijeđenih stalno raste i da najstarija osoba ima 20 godina.

Vlasti su proglasile sedmodnevnu žalost, a šef vladine agencije za zabavu smijenjen je sa funkcije poslije ove velike nesreće. Očevici kažu da je koncertu prisustvovalo oko 10.000 ljudi, uglavnom djece i mlađih lica, koji su došli da gledaju nastupe dvije popularne lokalne rep grupe.

Stampedo se dogodio u vrijeme kada su zdravstvene službe opterećene obuzdavanjem epidemije ebole. Ovaj smrtonosni virus pojavio se u Gani u februaru i od tada se proširio na Liberiju i Sijera Leone, a do sada je usmrtio više od 670 ljudi.