latinica  ћирилица
30/07/2014 |  12:31 | Autor: SRNA

Inspekcija: U 492 kontrole 139 slučajeva nepravilnosti

Republička urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija za prvih šest mjesesci izvršila je 492 kontrole, tokom kojih je u 139 slučajeva utvrdila nepravilnosti.
Izgradnja - Foto: RTRS
IzgradnjaFoto: RTRS

U 101 slučaju naložena je upravna mjera otklanjanja nepravilnosti, dok su u 24 slučaja preduzete represivne upravne mjere.

Izrečeno je deset zabrana u oblasti obavljanja djelatnosti zbog neispunjavanja uslova propisanih licencom za građenje i izradu tehničke i prostorno-planske dokumentacije, dvije zabrane dalje izrade ove dokumentacije, devet mjera zabrane u oblasti građenja objekata i tri zabrane upravljanja otpadom.

"Zbog počinjenih prekršaja izdato je deset prekršajnih naloga od 26.400 KM", saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Osim toga, podneseno je i 13 zahtjeva za ukidanje licence po pravu nadzora, na osnovu kojih je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ukinulo šest licenci, te u jednom slučaju umanjilo ovlašćenja data licencom.

U oblasti urbanizma i građenja, najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na ispunjenost uslova iz licenci u smislu stalnog zaposlenja lica sa visokom stručnom spremom, inženjera za građenje i kvalifikovanih radnika građevinske struke.

"Po nalogu inspekcije, subjekti kontrole su naknadno zaposlili šest diplomiranih inženjera raznih struka i 74 kvalifikovana radnika građevinske struke. U ovoj oblasti, inspekciji značajno otežava posao nepostojanje registra preduzeća kojima su izdate licence za građenje, izradu tehničke i prostorno-planske dokumentacije", pojašnjavaju iz Inspektorata.

U pogledu korišćenja i održavanja objekata, kao što su visoke brane, mostovi, tuneli, objekti elektro-infrastrukture i drugi, zabilježen je značajan napredak.

Kod objekata koji su izgrađeni ili rekonstruisani u toku ili neposredno poslije rata, bez zakonom propisane dokumentacije ili čija je dokumentacija uništena u toku rata, na osnovu djelovanja inspekcije otpočele su radnje na propisanom tehničkom osmatranju objekata i pribavljena su odobrenja za upotrebu.

Kontrolom pogona koji se bave proizvodnjom strateških materijala, betona i asfalta, utvrđene nepravilnosti su se odnosile na tekuće ispitivanje ulaznih komponenti za beton, atestnu dokumentaciju i slično, gdje su nalagane mjere otklanjanja nedostataka i nije bilo zabrana proizvodnje betona i asfalta.

Iz Inspektorata naglašavaju da u mnogim gradovima i opštinama nedostaje odgovarajuća prostorno-planska, urbanističko-tehnička i druga dokumentacija, što negativno utiče na organizaciju i uređenje prostora i naselja.

"Dokumentacija koja se koristi stara je i po 30 godina, a prema podacima inspekcije oko 30 odsto planske dokumentacije je doneseno prije 1992. godine. Kao osnovni razlog navodi se nedostatak finansijskih sredstava na nivou lokalnih zajednica, o čemu je inspekcija informisala resorno ministarstvo", dodaje se u saopštenju.

Kontrolama u oblasti ekologije utvrđeno je da je većina subjekata pribavila ekološke dozvole u prethodnom periodu, ali ne provode u potpunosti sve mjere propisane ekološkim dozvolama, kao što je redovni monitoring, odnosno mjerenje emisija polutanata u životnu sredinu, te mjere u vidu investicionih radnji.

U ovom segmentu inspekciji najveće poteškoće predstavlja nedostatak registra zagađivača životne sredine.