latinica  ћирилица
31/07/2014 |  08:51 | Autor: SRNA

Nafta jeftinija zbog sankcija Rusiji

Cijene nafte su danas bile u padu, nakon ublažavanja zabrinutosti da će nove sankcije zapada Rusiji u kratkom roku uticati na globalne zalihe nafte, navode analitičari.

Barel američke "lake" nafte za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 64 centa na 99,63 dolara po barelu, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 106,28 dolara, odnosno 23 centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

WTI nafta je juče pojeftinila 70 centi, a "brent" 1,21 dolar, uprkos pozitivnom izvještaju o zalihama "crnog zlata" i privrednom rastu u SAD.

Vašington i Brisel su ove nedjelje najavili najstrože sankcije protiv Rusije od Hladnog rata, zbog pripajanja Krima i podrške proruskim snagama u Ukrajini, koje zapad optužuje za obaranje malezijskog putničkog aviona.

Američka ekonomija se oporavila u drugom kvartalu, ostvarivši rast od čak četiri odsto, nakon oštrog pada iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja, saopštilo je juče Ministarstvo trgovine u Vašingtonu.

Podaci za drugi kvartal ukazuju na rast investicija u privatnom sektoru, kao i domaće potrošnje, pogotovo na trajnu robu, što pokazuje da je na rezultate s kraja prošle i početka ove godine zaista uticala oštra zima.