latinica  ћирилица
31/07/2014 |  21:24 | Autor: RTRS

Špirić: Rajčević je najbolje rješenje za RAK

Gostujući u emisiji "Dnevnik plus" RTRS-a Nikola Špirić, ministar finansija i trezora je najavio obustavu svih konkursa i imenovanja dok ne bude riješeno pitanje direktora RAK-a.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"Kadrovska politika u BiH se u pojedinim krugovima vodi na način kao igra tombole – ko šta izvadi iz šešira. Meni je žao što već osam godina ljudi nisu svjesni da bi trebalo da izaberu direktora Regultarne agencije za komunikacije. Sve procedure su provedene, Savjet RAK-a je jednoglasno predložio Srđana Rajčevića koji tu oblast najbolje poznaje. On je najkorisniji za sve u BiH, i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake", rekao je Nikola Špirić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Gostujući u programu RTRS Špirić je rekao da je odlučio  da zaustavi raspisivanje svih konkursa i svih imenovanja dok se ne izabere direktor RAK-a. 

"Trebalo bi  da se cijeni stručnost,  procedure i zakoni,  i da se tome daje nacionalni predznak, jer se treba poštovati nacionalni sastav BiH", rekao je Špirić i dodao: "Vidjećemo hoće li biti razumijevanja s druge strane i uvjeren sam da će nas sada moliti da stvari krenu s mrtve tačke".

 

Digitalizacija i problem sa knjiženjem imovine emitera

Govoreći o problemima sa digitalizacijom Špirić je podsjetio da postoji odluka Savjeta ministara iz 2010. godine u kojoj je rečeno da oprema za digitalizaijcu mora da se knjiži na emitere i postoji identična odluka Upravnog odbora Јavnog RTV sistema BiH.

"Nažalost, Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH u Savjet ministara BiH želi da izbjegne te odluke i kako se imovina ne bi knjižila na emitere. Oprema je kupljena i nalazi se u skladištu BHRT-a, što je takođe izvan zakona. Oprema nije plaćena i postoji mogućnost da platimo penale. Dok se oni budu bavili odlukama koje su donijeli legalni organi BiH, oprema će zastariti, tako da će biti dvostruka šteta za BiH", kaže Špirić.

"Mi smo bili spremni da podržimo i jednu i drugu odluku uz uslov da u roku od sedam dana ministarstvo komunikacija BiH donese odluku da se oprema knjiži na emitere, a da RAK u roku od sedam dana izda dozvole. Nakon izjave ministra Hadžića da dok je on ministar neće dozvoliti knjiženje opreme na entitetske emitere", bojim se da je kompletan proces ugrožen. Time čine veliku štetu emiterima i Јavnom RTV sistemu u cjelini", zaključuje Špirić.