latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:01 | Autor: Politika

Pupovac: Odluka o ćirilici trula i nepovoljna za manjine

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je da je "trula i za manjine nepovoljno rješenje" odluka Ustavnog suda Hrvatske da referendum o upotrebi ćirilice nije u skladu sa Ustavom zbog sadržaja pratećih odluka i preporuka.
Milorad Pupovac - Foto: arhiv
Milorad PupovacFoto: arhiv

Pupovac je naglasio da je Ustavni sud Hrvatske svojom odlukom malo čuvao ustavnost, a malo političnost, te da je ona stoga "trula".

"Ustavni sud Hrvatske zapravo je ovom odlukom htio malo da zaštiti državu, malo da da za pravo `Štabu za odbranu Vukovara`, malo da zaštiti Ustav, a malo da da za pravo desnim sentimentima, pa je izašao sa tim rješenjem", rekao je Pupovac za "Politiku".

On je rekao da će tek vidjeti šta Srbi mogu učiniti u vezi sa tim rješenjem.

"Јedno je sigurno. Nastavićemo saradnju sa Vladom Hrvatske, i, sa druge strane, pokušaćemo razviti komunikaciju sa međunarodnim institucijama koje, na žalost, do sada nisu imale naročitog interesa za ovo pitanje", naveo je Pupovac.

Ustavni sud Hrvatske donio je 12. avgusta odluku da referendum o upotrebi ćirilice nije u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je, međutim, između ostalog, naložio gradskom vijeću Vukovara da u roku od godinu dana mora u Statutu grada da uredi prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma, ali tako da se "uvažavaju potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije".