latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:11 | Autor: RTRS

DŽakula: Opasan presedan razvlašćivanja Srba

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko DŽakula upozorio je da hrvatske vlasti za jesen pripremaju "opasan presedan": da polako Srbe razvlaste od zemljišta koje je neobrađeno i zakorovljeno.

"Hrvatska se obavezala prema EU da će sve neobrađeno i zakorovljeno zemljište staviti u funkciju, jer će u suprotnom morati plaćati penale. Hrvatska će te penale naplatiti od Srba vlasnika zemlje", istakao je DŽakula u intervjuu Srni.

DŽakula kaže da je teško očekivati da neko od Srba izdvoji 20.000 kuna /2.622 evra/ da bi iskrčio jedan hektar zemljišta, budući da možda jedan hektar zemljišta u Hrvatskoj košta 7.000 kuna /917 evra/.

On je najavio da će SDF neće dozvoliti da hrvatske vlasti raznim zakonima ili odlukama obesprave i polako razvlaste Srbe od zemljišta u Hrvatskoj.

DŽakula je podsjetio da je SDF ranije od političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj tražio da se uključe u fondove EU da bi se neobrađena zemlja stavila u funkciju kroz programe i podsticaje koje daje Vlada.

Govoreći o statusnim pravima Srba u Hrvatskoj, DŽakula je naveo da Hrvatska još nije regulisala prava srpskih povratnika i izbjeglica, jer ih nije integrisala u društvo, niti im obezbijedila stanarska prava.

"Hrvati iz BiH dobijaju stanove i kuće u vlasništvo u Hrvatskoj, dok Srbi povratnici ne mogu dobiti pravo ni otkupa stanova, iako dobiju to su visoke cijene. To govori da Hrvatska ima dvostruke aršine za rješavanje statusnih pitanja Srba u toj zemlji", istakao je DŽakula.

DŽakula napominje da je prije ulaska Hrvatske u EU bilo prostora da se u saradnji sa srpskim predstavnicima i udruženjima razgovara o rješavanju statusnih pitanja Srba.

On je kritikovao srpske predstavnike u Hrvatskoj da su govorili da je sve u najboljem redu kada je riječ o ispunjavanju statusnih pitanja Srba da ne bi bili kočnica ulaska zemlje u EU.

DŽakula smatra da političke elite u regionu nemaju odgovor na veći organizovaniji povratak Srba u Hrvatsku, jer se više bave svojim ličnim egom i materijalnim statusom.

"Mislim da će, zbog teške ekomonomske krize, nezaposlenosti, pogotovo mladih polako narastati nezdovoljstvo svih građana u regionu - Srba, Hrvata i Bošnjaka koji će tražiti dolazak na vlast ljudi koji će biti spremni da končno riješe problem povratka, ostanka i integracije izbjeglih i raseljenih lica, te stanarskih, radnih i penzionih prava", istakao je DŽakula.

On je rekao da mladi ljudi, koji su bez perspektive i bez zaposlenja prinuđeni da napuštaju Hrvatsku, Srbiju i BiH.

"Proces povratka Srba u Hravatsku bez razvojnih projekata neće biti kvalitetno riješen. Hrvatska nije sačinila razvojne projekte za Baniju, Kordun, Vukovar i zapadnu Slavoniju da bi se Srbi vratili. Hrvati iz BiH koji su se naselili napuštaju ta područja, jer je ekonomija loša i nema zaposlenja", napomenuo je DŽakula.

Komentarišući u poslednje vrijeme učestalo hapšenje Srba u zemljama regiona i šire po Interpolovim potjernicama zbog navodno počinjenih ratnih zločina tokom proteklog rata u Hrvatskoj, DŽakula je rekao da ove potjernice imaju zadatak da zastraše Srbe od povratka, iako ih je većina u sudskim procesima oslobođena ratnih zločina u nedostatku dokaza.

DŽakula je, pozivajući se na statističke podatake UNHCR-a, rekao da se u Hrvatsku vratilo oko 135.000 Srba, od kojih je, prema evidenciji SDF-a, svega 60.000 ostalo u Hrvatskoj, dok ih je 73.500 otišlo u Republiku Srpsku, Srbiju ili treće zemlje.

On je naveo da je od 60.000 Srba koji su ostali u Hrvatskoj njih 20.000 umrlo, dok je prosječna starost srpskih povratnika iznad 50 godina.

"Za Srbe u Hravtskoj su katastrofalni demografski podaci, jer na jednog rođenog dolazi 50 umrlih Srba", smatra DŽakula.