latinica  ћирилица
14/08/2014 |  14:00 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska može odgovoriti svim izazovima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je od inicijative o mogućem uvođenju funkcije predstavnika SAD u BiH u vezi sa formiranjem trećeg entiteta važniji politički stav domaćih struktura.

- Mi imamo svoju politiku Republike Srpske i srpskog naroda i mislimo da treba da dobijemo podršku da bi tu politiku mogli da predstavimo. To je pokazao Nebojša Radmanović radeći u Predsjedništvu BiH, a uvjeren sam apsolutno i u Željku Cvijanović, Nikolu Špirića, Igora Radojičića i sebe da možemo da iznesemo sve izazove - rekao je Dodik u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u prošlosti je bilo jačih pritisaka nego što bi se moglo očekivati od nekog novog izaslanika ili bilo kog drugog.

"Mi imamo problema sa BiH. BiH nam ne daje nikakvo opravdanje da ostanemo. BiH je neefikasna i sprečava naš ekonomski razvoj i politički stav. Samo ozbiljna politika mora da računa na dvije stvari - a to je da se suprotstavi tim okovima koji su nam nametnuti", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska primarno za mir i Dejtonski sporazum, da BiH može da ostane nekom u okviru, ali da ako o tome nema dogovora, jedina solucija jeste dezintegracija ne u smislu nasilja, već mirnog razlaza i političkog procesa.

"To je naša politika bio tu američki ili nečiji drugi izaslanik ili ne", poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra da je na viši nivo dignuta i priča o konferenciji koju u Berlinu organizuje njemačka kancelarka Angela Merkel i ističe da, koliko mu je poznato, na skupu BiH nije jedina tema, već je riječ o regionu i Njemačkoj koja želi da pomogne.

On kaže da ne zna ni ko su učesnici konferencije, ni kakvi će zaključci biti.