latinica  ћирилица
14/08/2014 |  14:44 | Autor: Agencije

Brisel: Impresivan tepih od begonija

Na čuvenom briselskom trgu Gran Plas, jednom od najljepših u Evropi, danas će biti predstavljen tradicionalni cvjetni tepih od begonija. U 22 časa je predviđen spektakl uz specijalne svjetlosne efekte i muziku.

Tokom tri dana i četiri noći, od 14. do 17. avgusta, mnogobrojni posjetioci će moći da uživaju u ovom jedinstvenom događaju koji se održava svake druge godine polovinom avgusta. Za devetnaesto izdanje izabrani su geometrijski motivi inspirisani turskim ćilimima.

Prvi cvjetni tepih na Gran Plasu kreiran je 1971. godine. Ova ideja dolazi iz drugih belgijskih gradova, naročito Genta, gdje se na mnogim trgovima tokom ljeta postavljaju slične kreacije, ali mnogo manjih dimenzija. Briselska cvjetna tapiserija je impozantnih razmjera, veća od 300 kvadrata. Realizuje se prema vrlo preciznom planu koji je urađen oko godinu dana prije postavke. Pošto je odabrana tema i urađena maketa, proračunava se broj i boja cvjetova.

Za tepih se upotrebljavaju isključivo cvjetovi begonija zbog svoje izuzetne izdržljivosti i prelijepih boja koje se kreću od živih, pa sve do nježno pastelnih tonova. Skica se prvo nacrta na tlu, a zatim počinju radovi, u kojima učestvuje oko stotinu spretnih i iskusnih baštovana. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu i znanju, cvjetna tapiserija dobija svoju definitivnu formu za manje od pet sati.

Dan prije otvaranja, postavlja se trava koja popunjava prostor između cvjetnih motiva. Begonije nisu zasađene, već tijesno poređane jedna do druge. Da bi se izvelo ovo remek-djelo potrebno je ukupno oko 700.000 cvjetova! Oni čak stvaraju sopstvenu mikro-klimu i tako bolje odoljevaju vjetru, kiši ili jakom suncu. Ukoliko je vrijeme sparno, travu i cvijeće treba redovno zalivati posebnom tehnikom da se tepih ne bi "skupio", a ako je vrijeme vlažno, trava može da poraste i do pet centimetara u roku od tri dana!

Ova cvjetna tapiserija može da se posmatra i sa balkona Gradske vjećnice, odakle je utisak potpuno zaista impresivan!