latinica  ћирилица
14/08/2014 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Uhapšen inspirator džihada na Kosovu

Јedan od glavnih inspiratora džihada na Kosovu, imam u džamiji El Kudus u Gnjilanu Zekerija Ćazimi, uhapšen je u jutrošnjoj policijskoj akciji, javljaju prištinski mediji. Ekstremistima uhapšenim u ponedjeljak određen pritvor do 30 dana.

Kosovska policija saopštila je da je u akciji, koju je sprovela jutros, lišila slobode Zekeriju Ćazimija, koji se sumnjiči da je bio jedan od glavnih inspiratora džihada, prenosi Tanjug.

U okviru te akcije, kako je navedeno u saopštenju, uhapšen je i drugi osumnjičeni L. K. (27) iz sela Polac, u opštini Srbica na sjeveru Kosova.

Istovremeno je u Prizrenu uhapšena osoba osumnjičena da je dio mreže koja sarađuje sa terorističkim organizacijama Islamska država i Al Nusra, prenosi Bota sot.

Osumnjičenog imama Zakerija Ćazimija policija je pronašla u vozilu u planinskom području nedaleko od njenoge kuće, gdje je pokušao da se sakrije.

Tokom akcije policija je zaplijenila materijalne dokaze, a uhapšenima po nalogu tužioca Specijalnog tužilaštva određen je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Bota sot navodi da policija ima spisak 150 osoba osumnjičenih za veze sa teroristima, među kojima ima i žena.

Prema tim izvorima, jedna uhapšena osoba je planirala napad na najveći kulturni događaj na Kosovu - filmski festival Dokufest u Prizrenu.