latinica  ћирилица
14/08/2014 |  20:43 | Autor: RTRS

Tužba zbog diskriminacije srpskih učenika u Kantonu 10

Srpska djeca u Drvaru, Glamoču i Grahovu još nemaju ustavna prava koja im obezbjeđuje kantonalni i Ustav Federacije BiH, a to je pravo na materinji jezik i ćirilično pismo. Zato srpski odbornici u skupštini Livanjskog kantona podnose tužbu zbog diskriminacije srpskih učenika jer se djeci kao nigdje u Evropi, brani pravo na maternji jezik.

Zbog kršenja ustavnih prava, na sjednici parlamenta Livanjakog kantona, Klub Srba pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa gdje je van snage stavljen Zakon o udžbenicima kojim nije predviđeno štampanje udžbenika na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu.

Prava srpske djece donekle su poštovana u Drvaru i Bosanskom Grahovu, gdje je uvedena grupa nacionalnih predmeta, a najveći stepen diskriminacije evidentan je u Glamoču gdje u osnovnoj školi nema mjesta ni nacionalnoj grupi predmeta ni ćirilici.

Drvarčani ne osporavaju drugima pravo na njihovo pismo i zato smatraju da ni njima niko ne treba da uskraćuje to ustavno pravo.

U opštini Drvar smatraju da je rješenje takvih i drugih problema u prilagođavanju zakonskih propisa lokalnoj zajednici i potrebama lokalnog stanovništva.

Iz Drvara snažna poruka da Srbima i srpskoj omladini niko nema pravo da oduzima njihovo ustavno pravo, pravo na jezik i pismo, pravo na srpski identitet kojeg se ovdje niko ne želi odreći.