latinica  ћирилица
15/08/2014 |  08:52 | Autor: Agencije

Počela kontrola ruskog konvoja

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, navela je jutros ukrajinska pogranična služba.
Humanitarni konvoj iz Rusije čeka na granici - Foto: Beta/AP
Humanitarni konvoj iz Rusije čeka na graniciFoto: Beta/AP

Graničari provjeravaju konvoj na ruskoj teritoriji preko puta ukrajinskog graničnog mjesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters. Ruski mediji javljaju da je kontrola već počela.

- Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju. Konvoj će biti prekontrolisan u prisustvu predstavnika MK Crvenog krsta - rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

Ruske agencije prenose saopštenje vlasti u Rusiji da je ta zemlja spremna da predstavi svu neophodnu dokumentaciju i da preda tovar Crvenom krstu. Rusko ministarstvo za vanredne situacije je pozvalo predstavnike raznih medija da dođu na prelaz kako bi im bilo pokazano šta se nalazi u kamionima. Na prelazu se nalazi veliki broj ruskih i stranih novinara, kamermana i reportera.

Prekontrolisano je već više od 20 kamiona. U njima se nalaze vreće sa žitaricama, hrana za bebe, flaširana voda i portabl dizel generatori.

Konvoj, od oko 280 kamiona, nalazi se od četvrtka uveče na poljima kod ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

U konvoju se nalazi, kako je Rusija saopštila, 2.000 tona vode, hrane za bebe i ostala pomoć za stanovnike u istočnoj Ukrajini.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".