latinica  ћирилица
15/08/2014 |  11:55 | Autor: B92

Izgubio zlato zbog skidanja dresa

Francuski atletičar Mehidin Mekisi Benabad ostao je bez zlata u trci 3.000 metara stiplčez na Evropskom prvenstvu jer je pre cilja skinuo majicu.

Mekisi Benabad je do zlatne medalje došao dominantno, a kada je vidio koliko je odmakao rivalima, u posljednjih 100 metara počeo je slaviti, a tako je skinuo i majicu i potom mahao publici.

Po prolasku kroz cilj nastavio je sa proslavom, a tada se činilo da je istrčao do svoje treće titule evropskog šampiona u toj disciplini zaredom. Međutim, ispostavilo se da je zaista prerano počeo sa slavljem.

Francuz je prvobitno dobio žuti karton zbog nesportskog ponašanja prije nego što je započeo svoj počasni krug. Ipak, nije se sve završilo na tome, pošto je Španija, čiji predstavnici su bili četvrti i peti, uložila zvaničnu žalbu na osnovu pravila o "oblačenju, obući i brojevima".

Ovakvim raspletom umjesto Mekisi Benabad, zlato je pripalo njegovom sunarodniku Јoanu Kovalu, koji je u posljednjih 200 metara napredovao sa četvrtog do drugog mjesta. Na drugo mjesto pomjeren je Poljak Kristijan Zalevski, dok je bronza pripala Anhelu Muleri iz Španije.

 Mekisi Benabad

“Kada sam skinuo majicu u posljednjem dijelu staze, to je bilo zbog mog oduševljenja, naravno. Osjetio sam veliko zadovoljstvo poslije pobjede, bio sam presretan što sam odbranio titulu. Najvažnija je pobjeda, nisam znao da ću dobiti žuti karton zbog tog mog poteza. Ali, to je samo žuti karton, to nije ništa. Osjetio sam nevjerovatne emocije, uživaću u svojoj pobedi, a vidjećemo kako će se ovo veče završiti“, rekao je Mekisi Benabad prije nego što je diskvalifikovan.

Podsjećamo, Mekisi Benabad je već bio umješan u kontroverze, pošto je bio suspendovan zajedno sa sunarodnikom Mehdijem Balom pošto su imali fizički okršaj poslije trke na 1.500 metara na mitingu Dijamantske lige u Monaku.