latinica  ћирилица
15/08/2014 |  12:01 | Autor: RTRS

BL: Iz budžeta grada 1,4 miliona KM za sanaciju

Iz budžeta grada Banjaluka za sanaciju objekata stradalih u majskim poplavama, biće izdvojeno 1.400.000 maraka.

Pravilnikom su regulisani kriterijumi za ostvarivanje prava na pomoć, a osnovni je visina štete i materijalno stanje. Pravo na ovu pomoć imaće sva domaćinstva kojima je procijenjena šteta veća od 7.000 KM.

Da bi ostvarili ovo pravo, vlasnici domaćinstava treba da dostave kopiju lične karte, kopiju tekućeg računa i uvjerenje da je lice stanovalo na adresi poplavljenog objekta prije 15. maja ove godine.

Dio sredstava biće potrošen u iste svrhe kada se zbroje štete od avgustovskih poplava.

"Pravo na novčanu nadoknadu imaće domaćinstva, čija je procijenjena šteta veća od 7.000 KM, boračke kategorije i socijalno ugrožene porodice. Komisija za pružanje humanitarne pomoći predložiće kriterijume za raspodjelu jednokratne novčane pomoći", pojasnio je gradonačelnik Slobodan Gavranović i podsjetio da je u posljednjim poplavama oštećeno 610 domaćinstava.

Prema njegovim riječima, zatražena je pomoć Vlade Srpske u saniranju štete od poplava na području Banjaluke.

"Za sada smo posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedili da iz kreditne linije Svjetske banke bude izdvojeno oko dva miliona KM za izgradnju novog mosta u naselju Česma", kaže Garanović i napominje da su Banjaluci pomogli i gradovi partneri Kajzerslautern, Kumanovo i Kranj.