latinica  ћирилица
15/08/2014 |  12:02 | Autor: RTRS

Komemoracija povodom smrti Zorana Lipovca

Danas je u Banskom dvoru u Banjaluci održana komemoracija povodom smrti Zorana Lipovca, sudije Ustavnog suda Republike Srpske.
Zoran Lipovac (In memorijam) - Foto: RTRS
Zoran Lipovac (In memorijam)Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pokojni Zoran Lipovac, koji je bio sudija Ustavnog suda Srpske i ministar, uvijek bio posvećen radu i da je predlagao rješenja za jačanje institucija Srpske.

"Bio je tih i uporan i uvijek je bio tu kada je trebalo donositi odluke u teškim dilemama", naglasio je Dodik tokom komemoracije koja je povodom Lipovčeve smrti održana danas u Banskom dvoru u Banjaluci.

On je naveo da se Lipovac odlikovao smirenošću i odlučnošću i da je uvijek imao hrabrosti da obrazloži svoje stavove.

Dodik je naveo da je, dok je bio premijer Srpske, često konsultovao Lipovca o raznim pitanjima, te da Lipovac nikada nije odustajao od izazova. Dodik je rekao da je to kod njega izazvalo jedno veliko poštovanjem prema tom čovjeku.

Dodik je podsjetio da je Lipovca upoznao dok je pokojnik obavljao funkciju zamjenika okružnog tužioca u Banjaluci, te da se među njima razvilo prijateljstvo.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman rekao je da smrt Zorana Lipovca predstavlja veliki gubitak za pravničku javnost i da je Lipovac svojim radom i primjerom pokazao put kojim treba da se ide.

On je naglasio da je Lipovac u svoj rad utkao rješenja koja obezbijeđuju pravičnost, mir, toleranciju i da se naročito zalagao za poštivanje ljudskih prava i sloboda.

Selman je posebno naglasio da je Lipovac, kao ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske poseban doprinos dao primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u domaći sistem i praksu.

Komemoraciji su, uz porodicu i prijatelje, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, premijer Srpske Željka Cvijanović, više ministara, članova Vijeća naroda Srpske, veliki broj pravnika i lica iz javnog života.

Zoran Lipovac biće sahranjen u 16.30 časova na banjalučkom katoličkom groblju "Sveti Marko".